Conferință duhovnicească în orașul Buhuși

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în după amiaza zilei când biserica ortodoxă face pomenirea Sfinților Părinți Ioachim și Ana, în Protopopiatul Buhuși, la Casa de Cultură din orașul Buhuși a avut loc conferința cu titlul „Cheia de boltă a credinței” ce a fost susținută de actorul, regizorul și publicistul Dan Puric.

Aceasta vine în contextul împlinirii a 200 de ani de la ctitorirea Bisericii „Sfânta Înviere” din Buhuși de către comisul Theodor Buhuși, 1817-201, dar și ca parte a Programului eparhial „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”, ajund la ediția a V-a în protopopiatul Buhuși.

Sub coordonarea părintelui Vasile Cosma, protoiereu al Protopopiatului Buhuși, în orașul cu același nume, în după amiaza zilei de 9 septembrie 2017, Casa de Cultură din orașul Buhuși a fost ocupată preț de câteva ceasuri de oameni ce au dorit să găsească răspunsuri la întrebări despre istoria și identitatea neamului românesc în contextul unei societăți în continuă tranziție.

Delegat al IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, la acest eveniment duhovnicesc de culturalizare a fost PC părinte Ciprian-Ioan Ignat, secretar eparhial, care a transmis mesajul și binecuvântarea Ierarhului, totodată fiind și moderatorul conferinței.

În cuvântul său, părintele Ciprian-Ioan Ignat a exprimat următoarele:

,,Comuniunea din această după-amiază o realizăm la nivel spiritual și cultural cu un om al cărui spirit inundă de autentică trăire creștină, ancorată în realitatea istorică a unui popor ce și-a păstrat demnitatea și credința cu prețul jertfei, întru smerenie. În calitatea sa de reprezentant al laicatului ortodox, a mireanului care, ca fiu al Bisericii neamului, vrea să mărturisească bucuria trăirii plenare în comuniunea slujirii lui Hristos, slujire pe care unii și-au manifestat-o prin cuvânt, alții prin smerenie, alții prin înfrânare, iar alții au dus-o până la jertfă”.

Conferențiarul a vorbit despre Dumnezeu, despre aproapele, despre mărturisitorii din temnițele comuniste și despre mărturisirea liberă și asumată a Ortodoxiei.

Vorbind despre lipsa unor modele demne de urmat pentru tineri, domnul Dan Puric, a spus printre altele: ,,Modelul poate deveni abstract; dacă tânărul te consideră model, este altceva. Eu mă consider un om care are enorm de lucru și de reparat în propriul suflet. Sunt în drum; niciodată nu m-am dat rotund. Mă trezesc cu spaima să nu mă lase Dumnezeu; e cumplit sa le lase Dumnezeu. Îl rog pe Bunul Dumnezeu să nu mă lase în lume; e ca și cum ai fi într-un orfelinat. Ce-ar fi ca eu sa fiu al lumii? Îmi aduc aminte, cand eram mai tânăr, de cate ori l-am trădat pe Dumnezeu, crezând în Occident, crezând într-un soi de bunăstare materială”.

La final, a urmat o sesiune de autografe. Seara s-a încheiat cu oficierea sub protia părintelui secretar eparhial a slujbei de Vecernie unită cu Litia, ce a fost săvârșită la Biserica „Sfânta Înviere” din Buhuși.

Întâlnirea duhovnicească a fost posibilă și grație sprijinului oferit de Consiliul local, reprezentat de primarul Vasile Zaharia, și al preoților Parohiei „Sfânta Înviere”: pr. paroh Romeo Sbârcea, Pr. Gheorghe Crăciunescu și pr. Ștefan Moldovan. La eveniment a fost prezent și domnul Costel Neculai Dunavă, deputat în Parlamentul României.

(pr. Daniel Marari)