Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în ziua de 24 noiembrie a.c. la Centrul Eparhial de la Roman a avut loc la nivel eparhial implementarea Concursului Național Catehetic Rugăciunea în viaţa mea, ce este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 10.408/2021), de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 noiembrie 2021 – 21 mai 2022.
Astfel, în data de 24 noiembrie 2021 la Centrul Eparhial de la Roman a avut loc o întâlnire privind implementarea Concursului Național Catehetic pentru anul 2022, cu preoții responsabili care se ocupă de activitatea catehetică în cele cinci Protopopiate ale Eparhie.
La eveniment au fost prezenți preotul Valentin Băltoi, consilier cultural, preotul Ilarion Mâță, consilier social-filantropic, preotul Daniel Marari, inspector pentru cateheză, preotul Eugen Ciprian Ciuche (protopop al Protopopiatului Bacău), preotul Petronel Ciocan (responsabil cateheză Protopopiatul Roman), preotul Valentin Chircu (responsabil cateheză Protopopiatul Onești), preotul Ovidiu Hereș (responsabil cateheză Protopopiatul Moinești) și domnul Daniil Cerbu (responsabil cateheză Protopopiatul Sascut).
Concursul Național Catehetic Rugăciunea în viaţa mea, se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile aflate în țară și în diaspora românească, înscrise în Programul Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de Religie și altor educatori creștini. Acesta își propune să cultive relaţia de comuniune a omului cu Dumnezeu şi cu aproapele prin rugăciune, accentuând rolul şi necesitatea acesteia în viaţa Bisericii şi a credincioşilor.
La concurs se pot înscrie grupurile catehetice parohiale, sub coordonarea unui preot, ajutat de un profesor de Religie/de altă disciplină. Un grup catehetic va avea maximum trei coordonatori. Din grupurile catehetice pot face parte elevi din învăţământul preuniversitar (7-18 ani), indiferent de număr. Grupul catehetic format la nivelul parohiei va elabora un proiect, care va fi implementat în întregime de către grup. Grupurile înscrise în concurs trebuie să aparţină unei parohii.
Ca o noutate, preotul coordonator va susţine un ciclu de minimum cinci cateheze având ca temă rugăciunea. Acestea pot fi redactate de către coordonator, caz în care vor fi punctate cu maximum de puncte sau vor fi folosite catehezele-cadru, oferite ca model în prezentul concept, caz în care vor fi punctate cu 50% din punctaj.
Aceste cateheze vor urmări explicarea rugăciunilor, modul în care trebuie să se facă rugăciunea, simbolistica semnelor văzute însoţitoare ale rugăciunii (închinarea cu semnul Sfintei Cruci, îngenunchierea şi metania), rugăciunile pentru cei vii şi pentru cei adormiţi, rugăciunea liturgică, practici care denaturează rugăciunea.