Concursul eparhial cultural-catehetic „Toacă și Ie moldovenească” la Cireșoaia

20 August 2018

Sub faldurile drapelului național fluturând în an centenar pe orizontul însângerat al jertfelor eroilor de pe Cireșoaia, la Schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din Târgu-Ocna, a avut loc pe data de 20 august 2018, cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în prezența părintelui Daniel Ionel Marari, Inspector eparhial în cadrul Sectorului cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și a părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, înconjurați de preoți ai mai multor protopopiate, a patra ediție a Toacei și a Iei românești.

Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți sub protia părintelui inspector Daniel Ionel Marari, delegatul IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru această manifestare deosebită care are loc la inițiativa părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, și cu implicarea specială a preacuviosului părinte protosinghel Claudiu Panțiru, egumenul Schitului, dar și a părintelui Cristian Mazilu de la parohia „Schimbarea la Față” din Poieni, Târgu-Ocna.
Concursul se înscrie între proiectele catehetice ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cu desfășurare exclusivă în Protoieria Onești. La cea de-a patra ediție au participat cincizeci de tineri din cuprinsul Protoieriei Onești, dar și din alte protopopiate ale Eparhiei, dar și din protopopiatul Piatra Neamț.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele inspector eparhial a transmis binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Ioachim cu privire la concursul „Toacă și ie moldovenească”.
„Vă transmit binecuvântarea și dragostea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Mulțumesc pentru invitația adresată și felicit aceste activități memorabile pentru protopopiatul Onești, care sunt niște activități cultural-catehetice dedicate copiilor și tinerilor, fiind reprezentative pentru Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.”
Apoi, copiii și tinerii împărțiți în patru categorii de vârstă: 7-10 ani, 11-12 ani, 13-14 ani și 15-18 ani, au exersat bătutul toacei în fața unui juriu format din patru preoți care au evaluat și răsplătit cu premii pe toți cei care au participat la concurs. Un moment deosebit l-a constituit hora mistică a bucuriei în jurul locașului de cult, un lanț uman în veșminte naționale format din copiii și tinerii participanți la concurs împreună cu preoții slujitori în odăjdii sfinte, intonând imnul național și îmbrățișând biserica într-un tainic dans de cununie. În acest lanț al unității naționale au fost incluși toți cei prezenți la eveniment, astfel încât întreaga suflare de pe Cireșoaia s-a aflat pentru câteva momente înscrisă în cununa triumfală a recunoștinței pentru „România dodoleață” de acum 100 de ani.
Toți cei prezenți la concurs au luat parte și la o agapă frățească prin grija gazdelor care au inițiat și au făcut posibilă desfășurarea cu totul la înălțime a celei de a patra ediții a concursului eparhial „Toacă și ie moldovenească” care s-a înscris cu succes și speranțe de viitor între proiectele Biroului de Catehizare Eparhial.
( preot Petru Roncea)