Concursul de colinde și obiceiuri de iarnă „Tradiții Mușatine”

Clubul Copiilor Roman în parteneriat cu Primăria Municipiului Roman, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protopopiatul Roman și Inspectoratul Școlar Județean Neamț a organizat și a desfășurat vineri, 15 decembrie 2023, concursul de colinde și obiceiuri de iarnă „Tradiții Mușatine”.

Acest concurs s-a desfășurat în două secțiuni: Colinde și Tradiții și obiceiuri de iarnă, la care au participat copii din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, din școlile și cluburile școlare, atât cele din județul Neamț, cât și cele din județele Suceava, Iași și Bacău.

Într-o atmosferă de sărbătoare asigurată de Primăria Municipiului Roman, gazdele concursului, formațiile și interpreții au pășit pe scenă îmbrăcați în costume populare și în ținute specifice datinilor strămoșești, transmițând auditoriului gânduri de pace și liniște sufletească, cu ocazia marelui praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos și a întâmpinării noului an. Juriul format din specialiști au urmărit următoarele criterii: calitatea artistică, tehnica interpretării, autenticitatea costumelor, prezența scenică, calitatea negativului/acompaniamentului instrumental și încadrarea în timp.

Între participanți s-au numărat și preșcolarii grupei mari ai Grădiniței cu Program Prelungit „Episcop Melchisedec”, precum și elevii Școlii Primare „Mușatinii”, unități școlare particulare, înființate sub tutela Fundației „Episcop Melchisedec” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Acestea au obținut premii și mențiuni, la ambele secțiuni ale concursului. Glasurile cristaline ale copiilor, talentul lor în cele ale dansului, precum și costumația pe care au avut-o au încântat publicul și juriul deopotrivă.

Protopopiatul Roman a fost cel care a asigurat premiile acordate, acestea constând în sume de bani, cupe, diplome și dulciuri ce au fost oferite concurenților.

Astfel de manifestări cultural-artistice contribuie la dezvoltarea personală a copiilor în sensul cunoașterii, păstrării și promovării datinilor populare, precum și în stimularea imaginației creatoare și consolidarea cunoștințelor pe care le au despre aceste sărbători de iarnă.