Concurs național catehetic derulat în Parohia Poienari

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, duminică,  24 martie, a avut loc un eveniment deosebit în Parohie Poienari din Protopopiatul Roman, unde, trupa de teatru „Gong” din Roman a fost prezentă pe scena Căminului cultural din comună, cu piesa „100 de Rochii”. Acest eveniment este parte din proiectul înscris în cadrul Concursului National Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă.

„O sută de rochii” este mai mult decât un spectacol, este o temă care te pune pe gânduri, te determină să faci o analiză asupra relaţiei pe care o ai cu copilul tău, să te întrebi care e atitudinea ta faţă de cei din jur în anumite situaţii de marginalizare sau excludere.

În carte, acţiunea are loc în jurul anului 1938, într-o şcoală de la periferia oraşului Chicago, fiind vorba despre Wanda, o fetiţă de origine poloneză care încearcă să se integreze în clasa în care a ajuns, printre colegi cu prejudecăţi legate de străini. Chiar dacă romanul este scris în anul 1944, subiectul său este încă unul de actualitate, tot mai mulţi copii şi adolescenţi fiind victime ale bullying-ului şi ale diverselor forme de violenţă atât în şcoală cât şi în societate.                                  

La final, preotul paroh le-a amintit celor prezenţi, peste 150 de persoane,  că acest spectacol este parte din proiectul înscris în cadrul Concursului Naţional Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă. Piesa de teatru s-a încheiat cu o scurta cateheză despre iertare, despre bunătate, despre puterea de a iubi şi de a fi îngăduitor cu cel de lângă noi, aşa cum Dumnezeu ne iartă zi de zi. În cele din urmă spectatorii de toate vârstele au intrat în dialog cu tinerii actori.                         

Acest eveniment a fost posibil prin amabilitatea doamnei Cătălina Bostan (coordonatorul trupei de teatru Gong) în urma unei frumoase colaborări între Parohia Poienari şi Biblioteca Comunală „Alexandru Ionescu”, coordonată de doamna Zâna Dascălu, dar şi cu Şcoala Gimnazială din Comuna Poienari.

Pr. Gabriel Adrian Andrei