Concurs național catehetic derulat la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău

În data de 17 februarie 2022, la Catedrala „Înălțarea Domnului” a avut loc o nouă activitate catehetică în cadrul Concursului Național Catehetic intitulat „Rugăciunea în viața creștinului”. Întâlnirea, la care au participat elevii claselor a VII-a A și B de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, însoțiți de doamnele profesoare de Religie Ortodoxă Hurjui Păunița și Andrei Ioana, a avut ca temă „Modele de sfinți rugători”.

 

În cadrul activității, părintele Hurjui Nicolae, parohul edificiului băcăuan, a realizat o expunere în care a evidențiat rolul rugăciunii în viața sfinților comemorați anul acesta: Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Grigorie Palama și Sfântul Paisie de la Neamț.

Raportat la nivelul de înțelegere al copiilor, a fost făcută o succintă prezentare a vieții fiecăruia cu accent pe biografia duhovnicească și felul în care ei au trăit și exprimat rugăciunea sub multiplele ei forme: de laudă, de cerere, de pocăință. În cuvântul său, părintele Nicolae a evidențiat practica rugăciunii isihaste la acești trei mari sfinți cu actualizarea posibilității ca invocarea numelui lui Iisus, cu formula cunoscută, să devină parte și din rugăciunea fiecăruia în cotidian, atât cât se poate.

Întâlnirea a avut ca scop transmiterea către copii a folosului rugăciunii pentru fiecare în parte, după măsura vârstei și a puterii de înțelegere. De la fiecare sfânt au fost citate texte din scrierile lor în care vorbesc despre rugăciune, ca o aplicație a datelor expuse despre viața lor duhovnicească. În acest fel, tinerii au putut înțelege o fărâmă din gândirea și trăirea lor în mod direct, fiind de asemenea și un exemplu demn de aplicat în viața tânărului creștin de astăzi.

Pentru a accentua și mai mult jertfelnicia și devenirea acestor sfinți, părintele a vorbit copiilor și despre câteva aspecte specifice din viața fiecărui sfânt (statutul de orfan, felul morții), pentru a se vedea cum, prin rugăciune, aceștia s-au întărit în fața încercărilor vieții, devenind astfel modele în Biserică și în conștiința colectivă creștină.

Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viaţa mea” este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 10.408/2021), de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 noiembrie 2021 – 21 mai 2022. Acesta are rolul de a apropia credincioșii, în special tinerii, de Dumnezeu și Biserica Sa prin activități specifice vârstei fiecăruia. Pentru o derulare cât mai eficace a activităților, fiecare preot a întocmit un calendar al acțiunilor planificate în așa fel încât fiecare săptămână a perioadei de implementare să vină în sprijinul credincioșilor cu activități duhovnicești și social-educaționale. 

Protoieria Bacău se alătură acestui concurs prin cele peste 35 de parohii din mediul urban și rural care au planificat alături de voluntarii comunității parohiale, activități menite să vină în folosul și sprijinul tinerilor și totodată să creeze o prietenie de suflet între copii și preotul lor.