Concurs de șah omologat F.R.SAH, în Protoieria Moinești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sâmbătă, 2 septembrie 2023, la Așezământul social-filantropic „Sfântul Nicolae” din Parohia Poduri a avut loc Concursul de șah rapid omologat F.R. SAH intitulat ”Tinerii și vârstnicii fac echipă împreună”, în cadrul Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești.

Această competiție sportivă, aflată la a XV-a ediție, a fost organizată de Protoieria Moinești cu sprijinul Clubului de șah Moinești și a atras 162 sportivi, legitimați și nelegitimați, cu vârste cuprinse între 6 ani și 75 de ani, proveniți de la diferite cluburi de șah prestigioase din diferite localități ale țării.

 Brigada de arbitri a fost condusă de domnul arbitru internațional Volcinsche Sebastian și de domnul arbitru Suciu Gabriel care împreună cu ceilalți arbitri au supravegheat partidele de șah cu atenție, rigoare și profesionalism asigurând un climat optim pentru desfășurarea în bune condiții a competiției. Concursul de șah rapid s-a desfășurat în sistem open elvețian, cu cinci runde de joc, fiecare sportiv având la dispoziție 15 minute pentru fiecare partidă, participanții evoluând la următoarele turnee: Turneul A omologat Juniori U18 (cu premiere distinctă U9, U11, U14, U18) și turneele neomologate U9, U11, U14, U18, Seniori (cu premiere distinctă seniori peste 50 ani). Toate etapele competiției (înscrierea jucătorilor, afișarea listei de start, împerecherea jucătorilor, afișarea rezultatelor și a clasamentelor etc.) au fost transmise online pe site-ul chess-result.com al Federației Internaționale de Șah.

La finalul concursului, în cadrul festivității de premiere,  părintele Popa Vasile, preot paroh al Parohiei Poduri, împreună cu preotul slujitor Parfene Dumitru, au acordat 12 cupe pentru câștigătorii de categorie, 36 de medalii de aur, argint și bronz, diplome personalizate cu poza fiecărui jucător, precum și premii în bani în valoare totală de 4000 lei. Având în vedere că anul acesta este dedicat pastorației persoanelor vârstnice, au fost premiate și cele mai bine clasate trei perechi de jucător, formate dintr-un bunic/părinte și nepot/fiu subliniind prin aceasta că șahul poate fi o punte  intergenerațională, tinerii învățând de la înțelepciunea seniorilor, iar aceștia din urmă învățând din entuziasmul și prospețimea tinerilor, această strânsă colaborare contribuind la consolidarea comunităților și îmbunătățirea comuniunii dintre tineri și vârstnici.

Această activitate educațională organizată cu atâția copii, părinți și bunici într-un cadru plăcut, liniștit și plin de har al Bisericii este un lucru fabulos. Mă bucură implicarea slujitorilor Bisericii în activitățile șahiste. Șahul este un mod de viață, ne învață să fim organizați, ne învață să facem și sacrificii când este necesar, ne învață să pierdem cu demnitate și să ne bucurăm de fiecare rezultat obținut”, a afirmat domnul arbitru internațional Sebastian Volcinsche.

Mulțumim Inaltpreasfințitului Ioachim pentru arhiereasca binecuvântare, părintelui protopop Costel Mareș pentru sprijinul acordat în organizarea concursului de șah, doamnei primar Diana Narcisa Miclăuș pentru susținerea concretă a activităților educaționale cu tinerii din parohie și tuturor colaboratorilor, părinților, bunicilor  și  copiilor.

(Parfene Dumitru, preot slujitor al Parohiei Poduri)