Concertul de colinde „Isihia Nativității”, la Moinești

Protopopiatul Moinești a organizat miercuri, 6 decembrie 2023,  concertul de colinde „Isihia Nativității”.

Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Cultural „Lira”, iar colindătorii, prezentați de părintele secretar eparhial Ciprian Ignat, au fost: Ansamblul „Moineșteanca”, în deschidere, Corul bărbătesc „Cantus Domini” din București și Corala „Diaconia” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

La finalul concertului, părintele arhidiacon Răzvan Ștefan și-a exprimat bucuria de a fi participat la această manifestare cultural-religioasă dedicată moineștenilor, precizând câteva aspecte referitoare la conținutul repertoriului ales pentru această zi: „Am fost onorați și am răspuns invitației părintelui protoiereu Costel Mareș fiind pentru prima oară pe aceste meleaguri. Am răspuns cu cântări din repertoriu tradițional românesc, genul colindului având afinități și cu cântecul folcloric, dar și din repertoriul universal”, a spus părintele Arhidiacon Răzvan Ștefan, dirijorul Corului „Cantus Domini” din București.

În final, părintele protoiereu Costel Mareș a mulțumit invitaților, artiștilor, autorităților locale și sponsorilor care au făcut posibilă această seară minunată:

„Concertul din această seară reprezintă darul pe care Biserica îl oferă credincioșilor iubitori de cult și de cultură din ținutul Moineștean, binecuvântat de Dumnezeu. Am redescoperit copilul din noi și ne-am bucurat împreună de dragostea milostivă a bunului Dumnezeu pe care o revarsă asupra noastră”.

 

                                                                                              ***

Corul bărbătesc „Cantus Domini”, membru al Asociaţiei Naționale Corale din România activează în cadrul Asociaţiei Culturale a Corului Bărbătesc „Cantus Domini” și a primit distincții, medalii și premii la toate concursurile și festivalurile corale naționale și internaționale la care a participat. Corul bărbătesc „Cantus Domini” a fost înființat la inițiativa unor tineri teologi iubitori de muzică. Fondatorul și dirijorul lui este arhidiaconul Ștefan Constantin Răzvan, profesor de muzică la Seminarul Teologic Ortodox din București.

Corul „Diaconia” al Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Preacuvioasă Parascheva”, dirijat de arhid. prof. Tecucianu Alexandru-Ioan, a fost înființat în anul 2014 la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și are în componența sa zece voci ce însoțesc și slujesc alături de Chiriarhul Romanului și Bacăului la diferite slujbe misionare din Eparhie, sau la evenimente de mare însemnătate în calendarul activităților culturale eparhiale.

(pr. drd. Simion Anăstăsoaie)