Cea de-a șasea ediție a Concertului tradițional „În noaptea de Crăciun” de anul acesta, a avut loc în Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman și s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
La această ediție au participat cinci coruri care preț de două ore au încântat auditoriul prin colinde inedite din repertoriul național și internațional aducând vestea Nașterii Pruncului dumnezeiesc celor prezenți în străvechiul chivot mușatin.
Seara a fost deschisă de Corul Diaconia al catedralei romașcane care a avut în repertoriu câteva colinde compuse de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim: Flori de măr și Iisus, Domn prea bun, precum și câteva piese muzicale tradiționale: „Primenește-ți, gazdă, casa”, „Dimineața lui Crăciun”, „Ia sculați, boieri mari” și „Îmbucură-te, om bun!”.
A urmat Corul Laudamus al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” care a recitat colindele În seara de Moș Ajun, În Ieslea din Betleem, Astăzi S-a născut Hristos, Îngerul păstorilor a strigat, Leru-i Mărului, Moș Crăciun ( cu tentă laică) și Colind de pace, versuri Adrian Păunescu.
Apoi, Corul Mănăstirii Bogdana a interpretat colindele Bună seara, gazdă aleasă!, Cântă-i Maica în legănel, Aleluia Domnului și Am plecat cu colindatul.
Mănăstirea Giurgeni a fost prezentă cu piesele Stă încă Crucea Stea, La plinirea vremii, Iisus bine-ai venit, Ce-ați văzut păstori și Asta-i seara de Crăciun.
Nici Corala Paraschevi a Catedralei arhiepiscopale nu a fost mai prejos, ea prezentând Crăciunul prin colindele Podobie de crăciun-Minune prea mare, Legănelul lui Iisus, Domnuleț și Domn din cer, „Nova radisti stala” (Veste nouă ne-a adus) colind popular ucrainean, Leru-i Ler și Urare.
În cuvântul său Părintele Arhiepiscop a vorbit despre mesajul colindelor în viața unei societăți ce se află în continuă transformare:
Slavă lui Dumnezeu pentru că noi primim de la El multe daruri pe care încercăm să le multiplicăm și să le prezentăm ca fiind „Ale tale dintru ale Tale Doamne”. În seara aceasta am ascultat colindele cântate de dumneavoastră care ne-au introdus în sărbătoare și deja simțim duhul sărbătorilor creștine, duhul Crăciunului, duhul Nașterii Domnului care se reînnoiește și pe care, dacă îl ascultăm, se aude un murmur duhovnicesc în inima noastră. Ascultând colindele și angajându-ne la acest pelerinaj către Hristos prin asemănare, înseamnă că trebuie să ne încadrăm în Duhul Sfânt al Bisericii, noi constituind acele cărămizi vii și conștiente din care se compune Trupul Lui Hristos avându-L pe El cap și unde merge Capul acolo trebuie să meargă și trupul.
După fiecare reprezentație, coralele au primit daruri tradiționale din partea IPS Arhiepiscop Ioachim.
La final, toți credincioșii prezenți, împreună cu membrii coralelor, au cântat colindul O, ce veste minunată! și au primit binecuvântarea ierarhului.
(Pr. Daniel Marari)