Duminică, 19 decembrie, în Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman a avut loc concertul tradițional de Crăciun susținut de corul psaltic Diaconia, în prezența credincioșilor romașcani.
Într-o atmosferă de aleasă sărbătoare, credincioșii romașcani prezenți în Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman au fost martorii unui regal muzical ascultând concertul tradițional de colinde susținut de corul psaltic Diaconia cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Evenimentul, organizat după slujba Vecerniei, începând cu ora 17.00, a creat în catedrala mușatină atmosfera binecuvântată a Betleemului reamintind ascultătorilor fragmente de colind tradițional, dar și piese interpretate în primă audiție. Promotor al tezaurului spiritual autohton transmis de strămoșii noștri, care au știut prin cânt și vers să împărtășească trăirea autentică a etosului românesc, corul Diaconia a ales pentru acest an piese corale și psaltice de mare valoare intrate în conștiința culturală a românilor. Cele 14 colinde din repertoriul ediției din acest an au încântat timp de 70 de minute inimile romașcanilor, stârnind ropote de aplauze și aducând bucuria pe chipul celor prezenți. Anticipând atmosfera Marelui Praznic Împărătesc al Nașterii Domnului, colindul din această seară a zugrăvit prin melos taina întrupării Fiului lui Dumnezeu, Care a adus omului vestea minunată a împăcării sale cu Dumnezeu și invitația de a participa la taina Împărăției.
Noutatea celei de a șaptea ediții a concertului tradițional de Crăciun a așezat la inima ascultătorilor câteva piese ale căror texte poartă semnătura Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Autor a numeroase poeme lirice și acatiste închinate sfinților, păstrând tradiția ultimilor ani, Înaltpreasfinția sa a alcătuit cu prilejul acestei ediții câteva colinde între care amintim Misterul Nativității, Timpuri revolute și Plinirea timpului.
La finalul concertului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat credincioșilor câteva gânduri subliniind faptul că Nașterea Pruncului Iisus în Betleem este o invitație adresată de Dumnezeu omului de a urca treptele vieții spirituale până la asemănarea cu Creatorul său.
„O seară plină de mister, o seară plină de lumină și de căldură sufletească. Taina Betleemului mărturisește că Dumnezeu, coborând din cer, ne-a învrednicit să fim dumnezei după har. Să nu ne temem să spunem că avem calitatea de a fi hristoși. A fi asemenea lui Hristos înseamnă a ne smeri asemenea Lui, a-I urma, a ajuta pe cel în suferință și mai presus de toate înseamnă a fi împreună cu El. El s-a coborât la noi oamenii pentru a ne ridica la starea de a fi. Scopul vieții noastre pe pământ este de a ne regăsi în Pruncul născut în ieslea Betleemului în care locuia toată plinătatea dumnezeirii. Să ne ajute Dumnezeu să revenim în fiecare an pentru a-I cânta Pruncului Iisus aceste colinde frumoase și a retrăi Nașterea Domnului urcând astfel o treaptă în plus spre îndumnezeire. Aceasta nu se poate realiza decât prin cunoaștere și efort spiritual”.
Evenimentul din această seară a fost moderat de preacuviosul părinte arhimandrit Andrei Ioniță.
Totodată, continuând o frumoasă tradiție, slujitorii catedralei au oferit credincioșilor prezenți produse de panificație de la brutăria „Betleem”.