Ieri, în prima zi a lunii aprilie, la Casa de Cultură a orașului Roman, a avut loc, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, precum și a Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, concertul „În vremea aceea”, susținut de Corala ”Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.
Ieri, în prima zi a lunii aprilie, la Casa de Cultură a orașului Roman, a avut loc, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, precum și a Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, concertul „În vremea aceea”, susținut de Corala ”Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.
Fresca muzicală sacră „În vremea aceea” a fost compusă în anul 1960 de preotul Ioan Popescu Runcu, fiind inițial un oratoriu pentru cor bărbătesc, soliști și pian. Această lucrare a fost tipărită cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Justinian Marina, în colecția „Repertoriu pentru corurile bisericești”, la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, însă ea a fost descoperită abia în anul 2008 de către părintele arhidiacon asistent universitar doctorand Ion Iulian Dumitru, dirijorul Coralei bărbătești-ortodoxe „Armonia”, și interpretată parțial, mai întâi a capella și mai apoi cu pian. Începând cu anul 2010, lucrarea a fost cântată integral, cu acompaniamentul orchestrei simfonice, interpretarea ei fiind împletită armonios cu trăirea creștină din perioada prepascală, reușind să introducă auditoriul în atmosfera de rugăciune și pocăință a Săptămânii Pătimirilor Domnului Iisus Hristos. Structura lucrării se evidențiază prin cronologia celor două părți principale intitulate „Judecata” și „Golgota”. Cea dintâi parte cuprinde cinci tablouri, după cum urmează: „Răstignește-L!”, „Plângerea apostolilor”, „Astăzi pre Domnul judecă făptura”, „Pruncii Sionului”, „Ecce Homo”. A doua parte se compune din patru tablouri, intitulate sugestiv: „Drumul Golgotei”, „Plângerea Fecioarei”, „Nu plânge Maică!” și „Astăzi”.
Această lucrare a fost reprezentă atât pe scenele lirice din cuprinsul țării, cât și din străinătate, spectacolul bucurându-se de fiecare dată de aprecierea publicului și a specialiștilor. Orchestrația realizată de cunoscutul muzicolog Constantin Arvinte a fost pusă în valoare pe scena Casei de Cultură din Roman de orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, condusă, împreună cu corurile și soliștii, de dirijorul Ion Iulian Dumitru.
La finalul reprezentației, cei doi ierarhi au urcat pe scenă împărtășind celor prezenți câteva gânduri de suflet. „Providența a rânduit ca cel care a făcut posibilă punerea în scenă a acestui spectacol să fie astăzi prezent aici, la Roman, în persoana Înaltpreasfințitului Teodosie, și am putea spune că acesta este un dar oferit de Înaltpreasfinția Sa nouă, înainte de darul învierii. De fiecare dată când retrăim misterul pătimirilor Domnului și al Învierii înțelegem că în Hristos nu este trecut și viitor, ci timpul devine un prezent continuu, iar în seara aceasta, am trăit prezentul continuu al mântuirii aduse de Mântuitorul Iisus Hristos. Dacă în seara aceasta ne-am răstignit împreună cu Iisus, transpunându-ne în acel timp în care ne-au introdus minunații artiști ai Coralei „Armonia”, va veni timpul când și noi vom propovădui ceea ce am trăit în seara aceasta și vom fi mesagerii trăirilor Mântuitorului. În această seară, Corala „Armonia” ne-a invitat să retrăim acele momente cutremurătoare de pe Golgota, actualizând pătimirile și învierea Domnului și rămânând în dragostea lui Dumnezeu”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a mărturisit celor prezenți motivul prezenței sale în Eparhia Romanului. „În seara aceasta am venit pentru a reînnoi patimile Domnului în conștiințele dumneavoastră. De când am cunoscut această lucrare și am văzut-o pusă în scenă, nu am mai putut concepe Săptămâna Patimilor fără să ascult acest oratoriu, pentru că așa cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur, mai adânc pătrunde în suflet cuvântul cântat, decât cel vorbit. Acest oratoriu este o denie a patimilor cântată, în care se combină Joia cea mare cu Vinerea cea mare. Această lucrare aparține unui geniu care s-a jertfit mărturisind prin cuvânt și sunet credința sa profundă în Dumnezeu. Corala „Armonia” este singura care s-a încumetat să abordeze această piesă foarte dificilă”, a precizat Înaltpreasfinția sa.
Acest spectacol a fost darul pe care Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim l-a oferit celor prezenți în Casa de Cultură a orașului Roman, care au avut parte de un adevărat festin spiritual și cultural, ca pregustare a bucuriei împărtășite de Sărbătoarea Sărbătorilor.