Comuniune, voie bună și rugăciune în cadrul școlilor de vară ale Protoieriei Sascut

Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în parohiile Podu Turcului I, Soci, Corni, Parava, Dănceni și Băcioiu din Protoieria Sascut, a continuat desfășurarea Proiectului Eparhial de tip Școală de vară, “Vacanță în tinda Bisericii”.

Fiecare din parohiile Protoieriei Sascut dovedesc faptul că și acolo unde posibilitățile sunt reduse, copiii acestor locuri pot beneficia de multe activități în cadrul școlii de vară, pot petrece timp de calitate și pot învăța să își stabilească unele țeluri realiste, să se sprijine și să se ajute reciproc.

Parohia Podu Turcului I, în contextul anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a Sfinților Isihaști, a dorit să arate cât de importantă este rugăciunea în viața copilului și să trezească în sufletele participanților setea de rugăciune.

De asemenea, părintele Dumbravă Maftei-Daniel i-a antrenat pe cei mici în diferite activități interdisciplinare precum: științe, arte plastice, Limba și Literetura Română, religie și muzică.  Fiecare elev a avut oportunitatea de a-și descoperi și manifesta propriul potențial creativ și spiritual și prin acest mod, scopul taberei de vară a fost atins în totalitate.

Pentru copiii parohiei Soci, școala de vară a reprezentat un frumos parteneriat între Biserică și Școală prin care ei au fost părtași la frumoasele activități desfășurate. Pe lângă catehezele prezentate și jocurile în aer liber, cei mici au beneficiat de un frumos și folositor pelerinaj la Mănăstirea Pângărați, Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Ciolpani și de asemenea, au vizitat Barajul Bicaz și orașul Piatra Neamț.

Părintele Angheluță Liviu de la Parohia Corni a desfășurat activitățile din tinda Bisericii alături de cei mici ai parohiei implicându-i în diverse competiții sportive, concursuri de cultură generală, cateheze, jocuri și altele asemenea.

Parohia Parava a desfășurat activități cu cei 50 de copii din comunitate, activități ce au avut menirea de a îmbina rugăciunea cu grija față de mediul înconjurător. Participanții pe parcursul acestor zile au conștientizat faptul că poluarea mediului este o problemă foarte mare și în acest sens au creat afișe și diverse materiale care să ajute la combaterea acesteia.

Totodată, copiii au participat la o frumoasă seară de film, drumeții și diverse activități recreative.

Părintele Pădurescu Liviu Petronel alături de cei mici din parohie, au intitulat școala de vară în acest an “Pridvorul Bisericii-izvorul bucuriei copilăriei mele”. Fiecare zi a debutat cu rugăciunile dimineții, prin care copiii au învățat să se roage și au făcut cunoștință cu Ceaslovul și cărțile de rugăciuni. 

Apoi au urmat lucrările catehetice, menite să consolideze cunoștințele religioase pe care aceștia le-au acumulat în școală, la ora de religie. Nici momentele de bucurie nu au lipsit întrucât s-a continuat cu activități sportive și artistice de desen, dans și karaoke.

Ultima zi a presupus o rugăciune mai profundă prin participarea la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia cei ce au primit binecuvântare s-au împărtășit.

În Parohia Băcioiu, părintele Arun Spridon Vasile i-a purtat pe cei micii pelerini prin diferite locuri cu multă încărcătură duhovnicească dar și pe la diferitele obiective turistice din județul Neamț.

Pr. Ionuț-Alexandru Apostu