Parohia Păltinata din Protopopiatul Onești, a reprezentat Eparhia Romanului și Bacăului la etapa națională a concursului catehetic “Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnzeu”.
Joi, 21 mai 2015, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, reprezentanţii parohiei Păltinata, din protopopiatul Onești, au participat la etapa patriarhală a festivității de premiere a concursului catehetic cu caracter social-filantropic “Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnzeu”.
Acest concurs patriarhal s-a derulat în mai multe parohii din Patriarhia Română, în contextul declarării anului 2015 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind „Anul omagial al mănăstirii și parohiei” și „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”, iar în data de 04 mai a fost desemnat, la nivel eparhial, proiectul caștigător ce a reprezentat fiecare Eparhie la faza patriarhală a concursului. Eparhia Romanului și Bacăului a fost reprezentată de parohia Păltinata din protopopiatul Onești, care a derulat în perioada decembrie - martie proiectul „Faptele bune, poartă spre cer. Micul creștin în ipostaza samarineanului milostiv”.
„Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat, după Sfânta Liturghie ce avut loc la Catedrala Patriarhală, distincţii tuturor celor care s-au calificat la etapa naţională a acestui concurs. Sărbătoarea hramului Catedralei Patriarhale s-a întrepătruns cu bucuria Înălţării Domnului, iar copiii îmbrăcaţi în costume populare au adus un omagiu eroilor, luptătorilor şi martirilor neamului nostru creştinesc, consolidând conservarea valorilor etnice, în forma lor arhaică”, a declarat Pr. Daniel-Ionel Marari – directorul și coordonatorul Centrului Catehetic “Cuvioasa Parascheva” din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Profund marcată de importanța momentului, reprezentata grupului catehetic de copii a Parohiei Păltinata, a declarat: „Binecuvântarea şi afecţiunea Părintelui Patriarh Daniel va fi ca un imbold în a-i mobiliza pe colegii mei să continuăm activităţile din cadrul parohiei. A fost ca o mini-tabără în care am socializat cu copii din toate colţurile ţării, am împărtăşit din experienţele noastre şi am simţit că ne-am apropiat mai mult de Dumnezeu şi de semeni”. (Alexandra Andreea Chelmuş, 13 ani).
La rândul său, coordonatorul acestui proiect a precizat: “Ne onorează această distincţie şi ne responsabilizează ca pe viitor să continuăm activităţile catehetice în parohie şi să încercăm cooptarea tuturor copiilor în activităţile desfăşurate”. (Preotul Valentin Chircu, parohul de la Păltinata).