Comuniune și evlavie la Biserica Precista Mare din Roman

La hramul locașului de cult, zidit acum aproape cinci veacuri, s-au adunat la slujba vecerniei un număr mare de închinători romașcani, veniți să cânte, alături de soborul părinților și de corul bisericii, Prohodul Maicii Domnului.

Consecință a rolului iradiant pe care biserica odinioară mănăstire, ctitorită de Domnița Ruxandra în 1569, îl are de veacuri în viața duhovnicească a orașului, datina cântării Prohodului Maicii Domnului de către creștinii de la toate bisericile din Roman la hramul monumentalei biserici are o veche tradiție. Acest veritabil act de comuniune realizat din evlavie față de Maica Domnului face ca an de an slujba Privegherii din ajunul Adormirii Maicii Domnului de la biserica Precista Mare să aibă o anvergură de eveniment, fără egal între celelalte slujbe similare prilejuite de hramurile bisericilor din cetate. Acest lucru a fost cultivat cu evlavie de comunitate pe tot parcursul bogatei istorii a acestei biserici, re-ctitorită succesiv de episcopii Romanului Ioanichie Hasan (1753), Gherasim Putneanul (1784), Veniamin Costache (1834), Eftimie Luca și Ioachim Mareș (1989). 

Ca o inedită concomitență în dezvoltarea universală a cultului Născătoarei de Dumnezeu, ce face cu putință adunarea din ajunul sărbătorii parohiei romașcane, e de menționat și faptul că rugăciunea cea mai importantă ce evocă Adormirea Sfintei Fecioare Maria, Prohodul Maicii Domnului, poem imnografic de mari dimensiuni ce cuprinde 176 de strofe, precedate de versetele Psalmului 118, atribuit de tradiție lui Manuil din Corint, era compus în aceeași perioadă în care biserica Precista Mare era zidită, în veacul al XVI-lea. 
 

La Privegherea din 14 august 2024 s-au rugat, alături de creștinii adunați, un număr mare de părinți slujitori ai altarelor bisericilor din Protopopiatul Roman, sub protia părintelui vicar eparhial arhimandrit Pimen Costea, delegatul Înaltpreafințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la acest minunat ceas de comuniune în rugăciune. Părintele vicar a prezentat un inspirat cuvânt de învățătură, în care a evocat importanța pe care mijlocirea în rugăciune în fața Prestolului ceresc făcută de ființa sublimă ce a oferit lui Dumnezeu Cuvântul fire omenească o are în viața sufletească a fiecăruia. Relația personală a fiecăruia dintre noi cu Maica Domnului trebuie îmbunătățită prin stăruință în rugăciune, și prin cultivarea credinței lăuntrice a fiecăruia. 

La sfârșitul acestei slujbe, părintele paroh Dan Alexandru Antoce a mulțumit părintelui vicar pentru învățătura transmisă prin cuvântarea duhovnicească a sfinției sale, și Înaltpreasfințitului Ioachim pentru binecuvântarea transmisă prin sfinția sa. Printr-o tradiție recentă, instituită de părinții slujitori Dan Alexandru Antoce și Gabriel Vasile Buzdugan, păstori sufletești ai creștinilor acestui locaș din anul 2009, slujba Privegherii de la parohia Precista Mare din Roman, pe lângă emoționantele momente liturgice ale înconjurării Bisericii și trecerii pe sub Sfântul Epitaf la intrarea în pridvor, rămâne în memoria afectivă a participanților și prin câteva note specifice pline de emoție, cum ar fi împărțirea între închinători a florilor aduse din evlavie pentru împodobirea baldachinului pe care e așezat sf. Epitaf, precum și oferirea în dar creștinilor participanți, an de an, a sutelor de broșuri care cuprind rânduiala Prohodului Maicii Domnului, din partea părinților amfitrioni. La sărbătoarea plină de duh din ajunul Adormirii Maicii Domnului a participat, din partea autorității locale, și domnul economist Leonard Achiriloaei, Primarul Municipiului Roman.
 

Pr. Amărinii Ionuț Alexandru