Comunicat de presă

03 Iunie 2014

Iarăși cotidianul ”Adevărul”, din dorința de a lovi în Biserica Ortodoxă Română,  denigrează activitățile derulate de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Dacă pe cei de la ”Adevărul” îi deranjează curățenia, educația în spirit creștin a tinerilor și copiilor, grija față de orfani și bătrânii părăsiți, atunci considerăm că se trăiește într-o lume anormală.

În ultimii şase ani, răspunzând necesităţilor societății de astăzi, activitatea Centrului Eparhial de la Roman s-a dinamizat pe multiple planuri, de când Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a primit prerogative chiriarhale din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, susținând activ pe venerabilul arhiepiscop Eftimie. Astfel, activităţile Centrului Eparhial s-au axat în mod deosebit pe latura administrativ-gospodărească, pastoral-misionară, cultural-educativă și social-filantropică. Actualmente, la nivelul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului există mai multe centre de acest gen, între care amintim: Așezământul Social-Filantropic ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” de la Hârja unde sunt îngrjiți peste 100 de bătrâni, proveniți din familii defavorizate ori fără venituri; Fundația ”Episcop Melchisedec”, având Centrul de zi pentru copii proveniţi din familii în dificultate și Centrul Social multifuncțional, cu șase servicii sociale acreditate, programe ce se adresează copiilor orfani ori proveniți din familii defavorizate, precum și persoanele fără adăpost, care primesc sprijin din partea Arhiepiscopiei, Fundația ”Episcop Melchisedec” – filiala Bacău, unde se derulează zilnic programul ”Spirjin și filantropie” și unde funcționează Centrul de zi pentru persoane cu autism ”Sf. Cosma și Damian”, Centrul de consiliere si reabilitare a persoanelor dependente" Izvorul Tămăduirii” și altele. Toate acestea sunt susținute financiar de Centrul Eparhial de la Roman, sursele externe de finanțare ori susținere fiind practic inexistente. În acest scop a fost preluată și baza militară de la Itești, inițial atribuită parohiei ”Schimbarea la Față”, actualmente în administrarea directă a Centrului Eparhial de la Roman, unde s-a organizat Centrul Social-Gospodăresc ”Sfântul Antipa de la Calapodești”. Aici au început ample lucrări de igienizare și de reamenajare a spațiilor pentru activitățile social-caritabile și cultural-educative.

Dacă pe cei de la ”Adevărul” îi deranjează curățenia, educația în spirit creștin a tinerilor și copiilor, grija față de orfani și bătrânii părăsiți, atunci considerăm că se trăiește într-o lume anormală.

Facem precizarea că masa lemnoasă despre care se menționează în articol este exploatată în mod legal, conform legilor în vigoare, fiind utilizată pentru activitățile filantropice ale Bisericii (spre știință, numai pentru încălzire și apa menajeră necesare Căminului de Bătrâni de la Hârja și Taberei de copii de la Poiana Sărata, trebuie anual peste 1000 metri cubi de masă lemnoasă). De asemenea, în urma anchetelor sociale făcute de Sectorul Misiune și Filantropie, se distribuie lemne în mod gratuit famiilor defavorizate, bătrânilor din sate și în zonele cu probleme ale eparhiei.

Regretăm faptul că această publicație a pornit o campanie de presă atât de virulentă asupra unei administrații eparhiale care se străduiește de câțiva ani să răspundă după posibilităţi necesităţilor comunității creștine din această zonă a Moldovei.

Și, confirmând "echidistanţa" şi interesul public pe care îl deservesc cei de la "Adevărul", nu ne (mai) surprinde faptul că, în preajma zilei de 1 iunie, jurnaliștii de la ”Adevărul” n-au amintit nimic de darurile oferite de Preasfințitul Episcop Ioachim Băcăuanul la peste 1500 de copiii la Bacău, Moinești și la Fundația ”Episcop Melchisedec”.