Complexul rezidențial social – medical de la Hârja, noua familie a Florianei

Complexul de servicii rezidențiale socio-medicale din cadrul ”Asociației Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” va fi noua casă și familie pentru Floriana.

În urma unei experiențe de viață cu totul nefericită, Floriana și-a dorit să ajungă la Hârja și să locuiască alături de ceilalți rezidenți, persoane vârstnice și adulte cu dizabilități. Am analizat nevoile ei și am hotărât, cu binecuvântarea IPS Ioachim, să o ajutăm pentru a depăși toate momentele limită cu care se confruntă în această perioadă a vieții sale.

Povestea dureroasă a Florianei din județul Mehedinți, în vârstă de 28 de ani, sună cam așa:

 „La vârsta de 21 de ani a avut un accident de mașină, a rămas imobilizată întru-un scaun rulant pentru toată viața, are traumatism la coloana vertebrală, leziune completă, nu simte și nu mișcă de la brâu în jos și nu s-a recuperat. Lipsa echilibrului la partea superioară a corpului nu-i permite să se ajute prea mult, nu se poate îmbrăca decât parțial, nu se poate transfera pe pat fără un pic de ajutor și este dependentă de o persoana  la toate necesitățile de zi cu zi. Această tânără înainte de a se produce accidentul și-a pierdut tatăl, astfel că ea avea o depresie deja instalată, tatăl ei neavând decât un an de când murise în momentul accidentului ei.

Mama ei a preluat toate grijile, a dus-o la recuperare, a făcut tot posibilul pentru a o reabilita. A încercat să adapteze casa pentru a fi mai ușor Florianei să iasă afară, a planificat  să construiască  o baie, dar nu a mai reușit să ducă la bun sfârșit nimic deoarece a decedat. S-a întâmplat în urmă cu mai puțin de 2 ani. Așadar, Floriana a rămas singură cu o depresie severă  și fără niciun sprijin.

După moartea mamei, a fost nevoită să se ducă într-un azil de bătrâni, deoarece nu vedea nicio scăpare, aceasta nu a fost soluția cea mai bună pentru ea din cauza atmosferei și a lipsei de sprijin psihologic și spiritual, și a hotărât să se întoarcă acasă în căminul părintesc pentru a-și  găsi pacea interioară. Ajunsă acasă a apelat la o femeie pentru  a o îngriji, și o plătea  mai mult decât salariul primit pentru însoțitor deoarece  nimeni  nu ar fi  venit pe un salariu minim,  doar că doamna care o îngrijea stătea câteva ore și nu o scotea nici măcar în curte, iar ea dorea să ajungă la biserică măcar o dată pe lună. Dumnezeu e singurul care mi-a mai rămas, spunea ea,  vrând să le aprindă o lumânare părinților ei, asta e cea mai mare motivație și speranță care i-a rămas Credința în DUMNEZEU .

În prezent, situația s-a înrăutățit pe toate planurile; nu mai are cine să o îngrijească și din punct de vedere financiar, îi este teamă ca luna viitoare o să îi taie curentul. Ea folosește scutece și tratament  pentru infecții urinare și pentru prevenirea escarelor de aceea toate veniturile ei se termină rapid. Nevoia ei urgentă este aceea de a fi internată într-un centru /cămin  în care să poată fi ajutată și susținută fizic moral și mai ales spiritual, ar avea nevoie mare și de consiliere psihologică /psihiatrică deoarece plânge mereu și este foarte sensibilă din punct de vedere emoțional.

Eu, Ramona, cea care vă scriu o mică parte din viața tinerei Floriana, am aflat povestea ei anul acesta, m-am implicat și m-am rugat ca să pot fi mâna lui Dumnezeu care ajută, care să deschidă o ușă pentru o tânără greu încercată, eu fiind de asemenea într-un scaun rulant, înțeleg foarte mult situația ei. Tare mult îmi doresc ca acest suflet să ajungă la centrul de la Hârja, acolo unde, am aflat că e un mic colț de rai, de aceea vă rog din suflet să o primiți, să aduceți o rază de lumină și speranță acestei tinere îndurerate de pierderea părinților, a sănătății și a oricărui sens în viață! Doamne ajută!” (Ramona P., persoana cu dizabilitate care a solicitat în luna august 2020 ajutorul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” pentru Floriana).

Prin hotărârea Consiliului Director al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, din  15 septembrie Floriana a devenit membru al familiei noastre. Nu va fi doar beneficiar, ci va fi și prietena și colega noastră, deoarece îi vom pune la dispoziție biblioteca centrului pentru a deveni bibliotecar și se va ocupa de o parte din terapia ocupațională a rezidenților de la Hârja. O vom aștepta zilnic în capela complexului social rezidențial pentru a ne ruga împreună.  (Pr. Ilarion Mâță)