Comemorare în ziua Înălțării Sfintei Cruci pe Masivul Cireșoaia

Sâmbătă, 14 septembrie 2019, în ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, masivul Cireșoaia a fost gazda unui eveniment militar religios în continuarea celui din data 12 septembrie 2017 când a fost sfințită o Cruce a Eroilor de către Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, împreună cu Arhiepiscopul Ioachim al Romanului si Bacăului.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Primăriei Stațiunii Slănic Moldova în colaborare cu Primăria Stațiunii Tîrgu Ocna și cu Primăria  Comunei Dofteana în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, respectiv Protopopiatul Onești și Schitul Sf. Eftimie cel Mare. Ceremonialul a avut loc la Crucea Comemorativă a Eroilor căzuti pe aceste locuri și a debutat cu intonarea Imnului Național de către fanfara militară.
A urmat o slujbă religioasă de pomenire pentru eroi, oficiată cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Ioachim Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub protia părintelui protoiereu Ioan Bârgăoanu și un sobor de preoți format din Protosinghelul Claudiu Constantin Panțîru de la Schitul Sf. Eftimie cel Mare, părintele Cătălin Ilie de la Parohia Cerdac, părintele Adrian Morțun reprezentantul Mitropoliei Moldovei și preot militar la Brigada 15 Mecanizată Iași, părintele Valentin Ilie de la Parohia Slănic Moldova și părintele Benone Paul Văsâi, preot slujitor la Schitul Sf. Eftimie cel Mare. În mesajul scris de catre IPS IOACHIM  și  rostit de către păintele Ioan Bârgăoanu s- a precizat: "Ne aflăm aici pe un loc sfințit de sângele eroilor. Să nu uităm că în orice loc osemintele de eroi sunt temelie a neamului nostru și a României Mari. Eroii sunt sfinții neamului, iar sfinții sunt eroii Bisericii. Să aducem recunostință lui Dumnezeu pentru jertfa lor și să ne rugăm pururi pentru sufletele lor. Vesnica lor pomenire".
În continuare s-au rostit alocuțiuni de către primarul Stațiunii Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, reprezentantul Brigăzii 15 Mecanizata Iași, colonelul Ionel Munteanu, președintele Asociației Cultul Eroilor filiala Slănic Moldova, domnul Solomon Cornel și de către părintele protoiereu Ioan Bârgăuanu care a remintit  "de momentul sfințirii monumentului Eroilor din această locație, care a avut loc pe 12 septembrie 2017, slujba fiind oficiată de  Înaltpreasfintitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei,  și de Înaltpreasfintitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, doi ierarhi iubitori de neam, tradiție și istorie".
     Un moment impresionant a fost dezvelirea plăcii comemorative ridicate în memoria eroului voluntar, poet Ioan Grămadă, care s-a jertfit pe aceste meleaguri. A urmat depunerea de coroane și jerbe de flori la monumentul Eroilor și defilarea gărzii militare pe muzică de fanfară. Un lucru inedit a fost reconstruirea pe acest masiv, la inițiativa Primăriei Stațiunii Tîrgu Ocna, a cimitirului din cruci de mesteacăn, ca un arc peste timp de la inițiativa reginei Maria a României realizată tot aici după terminarea Primului Război Mondial.
Este lăudabilă și contribuția preacuviosului părinte Claudiu Constantin Panțîru care a renovat  pe cheltuiala personală cele șase morminte comune  în care își dorm somnul de veci eroii Cireșoaiei. (pr. Vasai Benone Paul)