Duminica a XIX-a după Rusalii a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii din Parohia Miron Costin, Protopopiatul Roman, care, la împlinirea a cinci secole de la ctitorirea bisericii satului, au avut în mijlocul lor pe părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Cu acest prilej a fost sfințit și inaugurat Așezământul social-cultural ce îl are ca patron pe Sfântul Ierarh Nicolae.
Încă de la primele ore ale dimineții din data de 4 octombrie 2020, credincioși din Parohia Miron Costin (fostă Brănișteni) și pelerini din satele învecinate au venit pentru a se ruga în Biserica Tuturor Sfinților, zidită de panul Eremia, mare vistiernic în anul 1520, și de la a cărei ctitorire s-au împlinit anul acesta 500 de ani. Deoarece condițiile actualei crize medicale provocate de pericolul infectării cu noul Coronavirus nu au permis desfășurarea manifestărilor cultural-religioase specifice unei astfel de sărbători, în contextul hramului bisericii închinat Duminicii Tuturor Sfinților, bucuria acestui ceas aniversar s-a împlinit odată cu sfințirea și inaugurarea Așezământului cultural-social „Sfântul Ierarh Nicolae”, ridicat prin osteneala credincioșilor acestei comunități ecleziastice de-a lungul a trei ani (2018-2020), la inițiativa și cu implicarea preotului paroh Gheorghe Agafiței.
Astfel, după oficierea Sfintei Liturghii în sfântul chivot ctitorit de Eremia vistiernicul, de către un sobor de preoți romașcani sub protia părintelui protopop Alexandru Dan Antoce, cler și popor, în sunet de clopot și de cântări sfinte interpretate de corul psaltic Trisaghion, s-au deplasat spre Așezământul social-filantropic așezat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, marele făcător de minuni, ajutătorul săracilor și ocrotitorul familiei creștine și al tinerilor, unde a fost oficiată slujba de sfințire de către părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial.
După momentul liturgic, Părintele Vicar a remarcat în cuvântul său activitatea pastoral-misionară desfășurată de preotul Agafiței Gheorghe în această parohie de-a lungul a 37 de ani, timp în care au fost realizate lucrări de reparație capitală a monumentului ecleziastic și a casei parohiale, lucrări de pictură, dar și de zidire spirituală a credincioșilor încredințați spre păstorire. De asemenea, a felicitat consiliul parohial și pe credincioșii care au sprijinit această inițiativă, precum și întreaga activitate a preotului subliniind faptul că orice lucrare împlinită în Biserică reprezintă o ctitorie care poate rămâne mărturie peste timp generațiilor viitoare:
Prin ceea ce facem, prin ceea ce scriem în fiecare zi, puțin câte puțin, slovă cu slovă, construim un viitor și sperăm să fie un viitor frumos, un viitor al mântuirii noastre. Construim un așezământ social-filantropic, ridicăm o troiță, pictăm o icoană, facem o spovedanie, toate sunt ctitorii sufletești fie pentru noi, fie pentru comunitatea în care locuim.
Totodată, binecuvântarea acestui așezământ cultural-social și a lucrărilor desfășurate în Parohia Miron Costin, la ceas aniversar prilejuit de împlinirea a cinci secole de existență a bisericii satului, de către delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, a reprezentat și încununarea întregii misiuni pastoral-misionare pe care preotul Agafiței Gheorghe, acum, la sfârșit de misiune preoțească, a desfășurat-o în cele două parohii unde a activat, Vlăniceni (Protopopiatul Piatra Neamț) și Miron Costin (Protopopiatul Roman), de-a lungul a 42 de ani.
În acest sens, părintele protopop Alexandru Dan Antoce a vorbit despre faptul că evenimentul din această zi este un moment de bilanț în care este încununată activitatea de 37 de ani a unui preot vrednic care a reușit să continue munca predecesorilor săi la Altarul bisericii acestei comunități ducând la bun sfârșit mandatul său preoțesc, apoi a dat citire deciziei chiriarhale de încetare a angajării preotului Agafiței Gheorghe din funcția de preot paroh prin pensionare la limită de vârstă. De asemenea, tot acum s-a dat citire și deciziei chiriarhale de continuare a activității pastoral-misionare a preotului Agafiței Gheorghe de către preotul Segneanu Constantin Valeriu, care a fost instalat în noua demnitate de preot paroh al acestei parohii.
Referindu-se la semnificația simbolică a însemnelor primite de noul preot paroh în misiunea încredințată de Ierarh în Parohia Miron Costin, părintele Vicar eparhial Pimen Costea a subliniat faptul că Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Cheia sunt trei dimensiuni ale vieții misionare a păstorului de suflete:
Bucuria schimbului de generații a cunoscut-o această biserică de-a lungul timpului în nenumărate rânduri. De-ar fi posibil să răsfoim paginile istoriei scrise în această biserică am vedea prin ce a trecut acest popor și această comunitate care s-a grupat în mod simbolic, dar doritor de mântuire, în jurul acestui sfânt jertfelnic. Părintele nou instalat a primit Sfânta Evanghelie având misiunea de a păstra această turmă a lui Hristos și de a o învăța cuvântul lui Dumnezeu. Evanghelia care hrănește sufletele celor care doresc să crească în Hristos și pentru Hristos. În același timp a primit Sfânta Cruce având obligația de a se jertfi pentru toți cei care i-au fost încredințați, pentru cei cere au fost rânduiți de Dumnezeu să îi aibă ca păstoriți, să se jertfească pentru parohia aceasta, pentru familia sa și pentru sine. Viața de păstor nu este simplă, ci este jertfelnică, ostenitoare, dăruitoare și iubitoare. Obligația sa este de a deschide sufletele celor pe care Dumnezeu i-a încredințat. A primit o cheie cu care va trebui să deschidă sufletele credincioșilor în Taina Spovedaniei, să deschidă Împărăția Cerurilor și de a vă face să fiți curați.
La final, preotul Agafiței Gheorghe a rememorat fragmente din activitatea pe care a desfășurat-o alături de credincioșii săi de-a lungul celor 37 de ani de preoție în această parohie, a mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit în pastorație, membrilor consiliului parohial și ctitorilor, delegatului Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru cuvântul de apreciere și slujba de sfințire, precum și credincioșilor și pelerinilor care au participat la acest eveniment.
Pentru implicarea în realizarea acestui obiectiv social-cultural, ctitorilor le-au fost oferite distincții de vrednicie.