Ceremonial religios cu ocazia Zilei Armatei Române la Roman

Manifestarea organizată de instituțiile Ministerului Apărării Naționale la nivelul municipiului Roman a debutat cu un o slujbă de mulțumire și cu pomenirea eroilor neamului, cu participarea unui sobor format din preoți din Protopopiatul Roman, sub protia părintelui protoiereu Dan Alexandru Antoce.

Ziua Armatei Române, sărbătorită anual în ziua eliberării teritoriului românesc aflat sub ocupație horthystă, pe 25 octombrie, este marcată pe tot cuprinsul țării de ceremonii militare. Cinstind profesionalismul, caracterul și disponibilitatea ostașilor români de a asculta învățătura Mântuitorului Hristos, postulatul hristic consemnat în Evanghelia după Ioan 15, 13 că „Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi”, sintetizând făgăduința oșteanului făcută odată cu jurământul de a-și apăra concetățenii, Biserica înalță rugăciuni pentru pace și bună rânduială în cadrul celeilalte instituții emblematice a neamului românesc, Armata română.
Soborul părinților din Protopopiatul Roman, prezenți la activitatea din cimitirul Eternitatea din Roman, a înălțat rugăciuni de mulțumire, din slujba de TeDeum, precum și rugăciuni pentru iertarea eroilor neamului românesc, în cadrul slujbei de pomenire a celor repausați. După încheierea slujbei, s-au prezentat, așa cum cer uzanțele în astfel de momente, mesaje din partea Arhiepiscopiei Romanului, a instituțiilor publice și a celor militare.
În fața autorităților publice locale, din partea cărora a luat cuvântul domnul ec. Leonard Achiriloaei, primarul municipiului Roman, cât și a reprezentanților Bazei 3 Logistice „Zargidava” Roman, conduse de locotenent colonel inginer Kicsi Gabriel, care a luat, la rându-i cuvântul, părintele protopop Dan Alexandru Antoce a dat citire, după încheierea slujbei, mesajului Înaltpreasfințitului Ioachim Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, adresat asistenței.
„Călăuzită de sfinții militari, armata română și-a arătat curajul și geniul pe câmpul de luptă, apărând valorile fundamentale care ne-au definit identitatea națională și spirituală între marile națiuni ale lumii, iar bravii soldații români au luptat cu convingerea că sacrificiul lor are un sens mântuitor și este primit de Dumnezeu, Cel care binecuvântează sufletele celor care luptă pentru  concordie, toleranță și bunătate. În contextul mondial actual, marcat de conflictele militare de la frontierele României și din Orientul Mijlociu, recunoaștem importanța pe care o are armata și soldatul român în asigurarea integrității granițelor țării și a siguranței cetățenilor acestei țări. Astăzi, mai mult ca niciodată, suntem conștienți de fragilitatea vieții și a tratatelor bilaterale internaționale, iar frica și incertitudinea pentru viitorul a ceea ce iubesc și respectă sunt prezente în inimile tuturor oamenilor. În aceste vremuri, pacea este un ideal greu de atins și de menținut, de aceea, doar nădejdea în Dumnezeu și încrederea în capacitatea și înțelepciunea elitei armatei române de a ne apăra rămân singura opțiune în viitorul apropiat. Ziua Armatei Române să fie pentru noi prilej de cinstire a eroilor, zi de pomenire a tuturor martirilor ce şi-au încununat lupta cu laurii biruinţei neamului şi ai credinţei strămoşeşti luptând cu răul prezent în lume sub orice formă. În această zi de sărbătoare, felicităm și binecuvântăm pe toți ofițerii, cadrele militare, soldații și pe cei care servesc în armata română, această instituție emblematică pentru neamul nostru. Le dorim tuturor multă sănătate și succes în îndeplinirea misiunilor care le sunt încredințate, pentru apărarea țării și a neamului românesc! Dumnezeu să binecuvinteze și să ocrotească armata română!”
În încheierea activității a avut loc parada militară a trupelor prezente la ceremonie.
Răspunsurile liturgice au fost date de elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman.
Pr. Amărinii Ionuț Alexandru