Marți, 1 noiembrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Parohia Răcătău din Protoieria Bacău a fost gazda întrunirii Cercului Pastoral Nr. 4. Sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, slujitorii sfintelor altare au săvârșit Sfânta Liturghie, iar după cum este obiceiul întâlnirilor Cercurilor Pastorale, au fost rânduiți doi preoți care au cuvântat pe marginea unei teme care face referire la însemnătatea Anului Omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. De asemenea, cu acest prilej a fost implementat și în cadrul acestei parohii proiectul Protoieriei Bacău intitulat „Eroi au fost, Eroi sunt încă!” derulat cu binecuvântarea ierarhului.
Evenimentele zilei au debutat cu Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-a săvârșit un Trisaghion spre pomenirea părintelui Vasile Bădăluță, iar la final, credincioșii care s-au pregătit s-au împărtășit cu Sfintele Taine, urmând ca mai apoi să asculte expunerea părintelui Alin Chiper, parohul bisericii din Galeri. Din tema susținută de către părintele, intitulată „Învățătura Sfintei Scripturi despre smerenia și sinceritatea în rugăciune: Pilda vameșului și fariseului, reamintită în fiecare an la începutul perioadei Triodului”, auditoriul a putut afla despre modurile de exprimare și manifestare ale smereniei, dar și despre sinceritatea omului cu el însuși, cu semenii și mai ales cu Dumnezeu. Părintele Alin, mergând pe marginea Pildei propuse de către temă, a evidențiat trăsăturile vameșului, dar și ale fariseului, îndemnând credincioșii la practicarea smereniei ca semn al unui început bun spre mântuire.
Următorul orator al întâlnirii a fost părintele Petru Cucu, parohul bisericii din Horgești care a cuvântat pe tema „Sfântul Grigorie Palama: Teologul luminii dumnezeiești – datorită viețuirii sale duhovnicești, mama sa Caloni, frății săi, ieromonahii Teodosie și Macarie, precum și surorile sale, Epiharia și Teodota, s-au retras în mănăstiri, iar tatăl său – Constantin și-a sfârșit viața în mod bineplăcut lui Dumnezeu”. Cuvintele părintelui au reliefat auditoriului ideea sfințeniei familiei, aceasta nefiind altceva decât un altar de jertfă a soților, dar și al copiilor. Părintele a îndemnat credincioșii spre a cere de la Dumnezeu daruri sufletești în detrimentul celor materiale și a reliefat drept exemplu viețuirea sfânta și neîntinată a Sfântului Grigorie Palama și a familiei acestuia, toți fiind exemple vii a faptului că posibilitatea sfințeniei este la îndemâna tuturor.
Înainte ca poporul alături de slujitori să continue programul zilei, părintele protoiereu a apreciat râvna pastorală a părintelui paroh Justinian Cimpoeru, dăruind în acest sens din partea ierarhului o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva pe Tron, asemenea celei din Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Aceeași icoană, în semn de prețuire pentru cuvântul cu putere multă, au primit-o și preoții oratori ai întrunirii. De asemenea, părintele a adăugat câteva exemple de familii sfinte în contextul expunerii părintelui Petru, menționând și familia părintelui Vasile Bădăluță, fostul paroh al bisericii, acum mutat la cele veșnice.
După momentele petrecute în biserică, clerul alături de oficialitățile locale reprezentate prin persoana doamnei primar Luminița Temea și popor au mers către Monumentul Eroilor amplasat în curtea bisericii acolo unde a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru eroii comunității care s-au jertfit pentru neamul și patria lor. În cadrul acestui moment a fost prezentă și Asociația de Tradiții Militare Românești, reprezentată de către domnul colonel Cojocaru și domnul maior Moraru, ambii cadre militare în rezervă ale Armatei Române. În continuare a urmat depunerea coroanelor pe acordurile solemne ale Imnului Eroilor, de către Protopopiatul Bacău, Parohia Răcătău, Școala din sat și Primăria Horgești prin reprezentanții lor.
Pr. Răzvan-Dimitrie Radu