Cerc pastoral în Parohia Moldoveni I, Protopopiatul Buhuși

14 Noiembrie 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, luni, 13 noiembrie 2017, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, a avut loc la Parohia Moldoveni I, Protopopiatul Buhuși, întrunirea preoților din cercul pastoral nr. 2 „Sf. Ap. Petru și Pavel”.

 

În mijlocul preoților și a credincioșilor din această comunitate a fost prezent părintele protopop Vasile Cozma, sub protia căruia s-au săvârșit slujba Utreniei și Sfânta Liturghie.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele protopop a transmis purtarea de grijă și dragostea părintească pe care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim le are față de toți preoții și credincioșii Eparhiei, apoi a ținut cuvânt de învățătură cu privire la viața, faptele și personalitatea Sf. Ioan Gură de Aur ca modele de urmat, dar și despre faptul că alături de ceilalți doi mari ierarhi Sf. Vasile cel Mare și Sf. Grigorie Teologul, a avut o contribuție esențială la teologia creștină, fiind numiți „Protectori ai învățământului teologic”, fiecare dintre ei fiind autorul unei Sfinte Liturghii.

Tot acum, părintele protopop a amintit faptul că deși Biserica îi pomenește separat în luna ianuarie, pe Sfântul Vasile în 1 ianuarie, pe Sfântul Grigorie în 25 ianuarie și pe Sfântul Ioan Gură de Aur pe 27 ianuarie, ei sunt prăznuiți împreună pe 30 ianuarie, pentru a le descoperi creștinilor că nu este unul mai mare decât altul, ci ei au aceeași prețuire în Ortodoxie.

În contextul „Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, părintele protopop a evidențiat și chipuri de preoți care au mărturisit și apărat credința ortodoxă în perioada comunistă în parohiile din comuna Moldoveni, precum și sacrificiile acestora.

După cuvântul părintelui protopop, părintele paroh Onofrei Iustin Ioan a susținut lucrarea cu tema: „Istoricul bisericii parohiale si al Parohiei Moldoveni I”, în care a evidențiat sacrificiile enoriașilor Parohiei Moldoveni I privitoare la construirea și renovarea bisericii parohiale, precum și exemplul de vrednicie pe care l-au dat de-a lungul vremii ca urmare a dragostei pentru Hristos.

La final, părintele paroh a mulțumit părintelui protopop, preoților și credincioșilor pentru prezența la acest moment duhovnicesc.