Cerc pastoral–misionar în Parohia Oniceni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, miercuri, 22 martie a.c., la Parohia Oniceni a avut loc întâlnirea Cercului pastoral misionar „Sfântul Teodosie de la Brazi”, din cadrul Protopopiatului Roman. Acesta este unul din cele opt cercuri pastorale ce activează în cadrul Protopopiatului Roman şi cuprinde un număr de 12 parohii.

Momentul a debutat cu oficierea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite, sub protia părintelui protopop Dan Alexandru Antoce, din soborul slujitorilor făcând parte toţi preoţii care formează cercul pastoral. A urmat Taina Sfântului Maslu, în care preoții prezenți la acest moment duhovnicesc au înălțat rugăciuni pentru toți cei bolnavi, neputincioşi, în suferinţe, în operaţii, în spitale, în însingurare sau în așezămintele pentru bătrâni, rugându-L pe Dumnezeu să le dăruiască putere şi răbdare de a purta Crucea spre mântuirea sufletelor lor.

Cateheza intitulată „Sfânta Liturghie, întâlnirea cu Hristos”, a fost susţinută de către preotul Marius Boşcodeală, de la Parohia Bozieni. Părintele conferenţiar  a subliniat faptul că frumusețea Ortodoxiei este dată de cultul ei liturgic, Sfânta Liturghie fiind mijloc central prin care Dumnezeu împărtășește de har pe cei care doresc să intre în comuniune cu El.

Aflându-ne în anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, s-a săvârşit slujba Parastasului pentru cântăreţul bisericesc Ion Murariu, care l-a slujit pe Dumnezeu timp de 50 de ani, aducându-i slavă prin vocea sa minunată.                                                                                     

Părintele protopop a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, precum și cuvântul de felicitare și apreciere al Înaltpreasfinției Sale pentru enoriașii acestei parohii care sunt apropiați de Sfânta Biserică.

În final, preotul paroh Viorel Popa, a adus cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, pentru purtarea de grijă pe care o are față de Parohia Oniceni, și a mulțumit, de asemenea, părintelui protopop și părinților care au răspuns invitației la rugăciune, în această zi de înălțare duhovnicească, rugându-L pe Dumnezeu să răsplătească fiecăruia după râvna și dragostea arătată.          

Întâlnirea s-a încheiat cu îndemnul părintelui Dan Alexandru Antoce, către preoți, de a da dovadă de dragoste pentru Biserica lui Hristos, de unitate, de implicare și conștiinciozitate în îndeplinirea misiunii preoțești, precum şi sfatul de a avea grijă de vârstnicii parohiei, de cei care sunt singuri, de cei care au nevoie de ajutor, şi de a deschide în inimile credincioșilor dragostea pentru rugăciune şi pentru aproapele aflat în suferinţă.