În cadrul anului omagial 2015 dedicat „Misiunii parohiei şi mănăstirii azi” şi al „Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, joi 24 septembrie 2015, la Parohia Cotumba, Protopopiatul Moineşti, s-a desfăşurat o frumoasă activitate în Cercul Pastoral al Văii Muntelui, având ca tematică „Preoți de pe Valea Muntelui, repere spirituale şi morale pentru noi”.
Cu acest prilej a avut loc comemorarea vrednicilor păstori de suflete, părintele Gheorghe Florișteanu şi părintele Gheorghe Bânţu, care au lucrat cu timp şi fără de timp în Parohiile Cotumba şi Goioasa.
Întâlnirea a început prin săvârşirea slujbei Utreniei şi apoi a Sfintei Liturghii de către părintele protoiereu Costel Mareş şi cei 11 preoţi din Cercul Pastoral al Văii Muntelui, răspunsurile la strană fiind date de membrii coralei Theotokos a Protopopiatului Moineşti. Parastasul oficiat în timpul Sfintei Liturghii a fost un moment sublim de comuniune în Hristos între preoţii slujitori, predecesorii comemoraţi, enoriaşii care i-au cunoscut pe cei trecuţi la Domnul dar şi fiul părintelui Gheorghe Florișteanu, domnul Florin Florişteanu, în vârstă de 75 de ani. Părintele protoiereu a subliniat în cuvântul său adresat celor prezenţi, semnificaţia comuniunii Euharistice de la Cotumba, în cadrul Anului Omagial 2015.
Pr. Vasile Avasilcăi, preot paroh la Parohia Cotumba şi Pr. Viorel Anăstăsoaie, preot paroh la Parohia Goioasa au susţinut două referate despre personalitatea Părintelui Gheorghe Florișteanu, respectiv a Părintelui Gheorghe Bânţu. Pe lângă datele biografice ale celor doi păstori duhovniceşti au fost evidenţiate aspecte din activitatea pastoral-misionară, dar şi culturală desfăşurată de cei doi părinţi evocaţi.
Părintele Vasile Avasilcăi a reliefat rolul preotului Gheorghe Florișteanu în construirea lăcaşului de cult din Cotumba, eforturile făcute în anii grei ai comunismului ateist totalitar, când construirea din temelie a unui sfânt lăcaş de închinare reprezenta un act de mare curaj, de tact şi diplomaţie în abordarea autorităţii statului de atunci, de dăruire şi jertfelnicie.
„Părintele de fericită pomenire Gheorghe Florişteanu, a păstorit enoriaşii parohiei Cotumba timp de 37 de ani; ani grei din cel de-al Doilea Război Mondial, apoi perioada regimului comunist. A rămas în memoria celor care astăzi trăiesc în această parohie ca părintele care pe cei mai în vârstă i-a botezat, pe mulţi i-a cununat, dar mai cu seamă cel ce le-a zidit atât biserica sufletelor cât şi cel ce le-a lăsat ca jertfă a preoţiei sale lucrătoare biserica cea de zid ce răsare zveltă în mijlocul acestei comunităţi de la poalele Carpaţilor”, a precizat părintele protopop Mareș.
„Cele două personalităţi evocate la Cercul Pastoral de la Cotumba rămân în istoria bisericii noastre repere de culturalitate, demnitate, moralitate şi spiritualitate, lansând astăzi provocări de dincolo de mormânt păstorilor bisericii ca să fie ample exemple de buni duhovnici şi iconomi”, a mai spus părintele protopop.
În încheiere, în contextul „Anului omagial al parohiei și mănăstirii astăzi”, s-a vizitat Mănăstirea Cotumba care se află în apropiere, mănăstire ce a primit haina sfinţeniei în ziua hramului, de Sfânta Treime, în acest an, din mâinile Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.