Cerc Pastoral la Parohia Beresti-Bistrita II

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, joi, 16 februarie 2017, la Parohia Berești-Bistrița II din Protopopiatul Buhuși a avut loc întâlnirea preoților din cercul pastoral nr. IV „Sfântul Ioan Gură de Aur”.

Mai întâi, sub protia părintelui Protopop Vasile Cozma, soborul de preoți din cercul pastoral nr. IV „Sfântul Ioan Gură de Aur” a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sf. Voievozi”.

Apoi, în referatul întocmit și susținut de către preotul paroh Rotaru Ștefan Ovidiu – gazda acestui eveniment, a fost adus în atenția auditoriului un moment semnificativ din istoria vieții religioase a credincioșilor din Berești-Bistrița:

„Anul acesta se împlinesc 70 de ani de când racla cu Moaștele Sf. Cuv. Parascheva de la Iași au fost aduse în procesiune pentru ploaie prin regiunea Moldovei, acestea ajungând în chip providențial și în Biserica parohială „Sf. Voievozi” din Berești – Bistrița. S-a apreciat cu multă evlavie că Sf. Cuv. Parascheva a dorit să ajungă în această biserică pentru că localitatea Berești-Bistrița nu se afla pe ruta fixată inițial, iar vehiculul care purta racla nu s-a mai mișcat din loc decât atunci când s-a hotărât să se pornească spre localitatea Bereşti-Bistrița. Fiind spre seara de 16 iunie 1947 racla cu Sf. Moaște a rămas peste noapte în Biserica „Sf. Voievozi” unde credincioșii au rămas în priveghere. În seara respectivă a plouat atât de mult încât edilii județului Bacău, veniți la închinare, abia au reușit să iasă din valea satului unde se afla biserica. Aceste lucruri au fost consemnate pe o Sf. Evanghelie de delegatul Mitropoliei Moldovei și Sucevei de atunci, Arhim. Teoctist Arăpașu – patriarhul de mai târziu al Bisericii Ortodoxe Române, care însoțea racla cu Sf. Moaște”, a precizat părintele Rotaru Ștefan.

Credincioșii prezenți la eveniment, printre care și elevi ai Școlii Gimnaziale “Vasile Borcea“ din comună, au avut marea bucurie de a asculta și mărturiile vii ale unei enoriașe care a fost prezentă la minunea din 1947 ( Sofia Rotaru n.1933).

La sfârșit, Părintele Protopop Vasile Cozma a amintit faptul că în aceeași perioadă a anului 1947 a fost sfințită biserica „Sf. Nicolae” din Buhuși când racla cu moaștele Sf. Cuv. Parascheva au fost aduse aici spre închinare, precizând totodată faptul că la nivelul Protopopiatului Buhuși se desfășoară o acțiune de strângere de informații și documente care relatează alte astfel de evenimente și a marcat perioada de pregătire pentru Postul Mare dând citire poemului alcătuit de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Ascultă glasul conștiinței.