Cerc Pastoral la Catedrala Nașterea Maicii Domnului din Moinești

Cercul Pastoral „Sfântul Ioan Evanghelistul” și-a cinstit ocrotitorul spiritual sâmbătă, 8 mai 2021, printr-un program liturgic și pastoral.

În ziua de cinstire a Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, sâmbătă, 8 mai 2021, începând cu ora 8, preoții din Cercul Pastoral „Sfântul Ioan Evanghelistul” și credincioși s-au unit în rugăciune la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae din Moinești.

Programul liturgic a debutat cu slujba Utreniei și savârșirea Sfintei Liturghii de către toți membrii cercului pastoral de pe cuprinsul Municipiului Moinești și a Comunei Zemeș, sub protia părintelui protopop Costel Mareș, protoiereu al Protopopiatului Moineşti. În cadrul slujbei s-au înălțat cereri și rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra preoților și credincioșilor din acest ținut, precum și rugăciuni pentru ctitorii Catedralei moineștene trecuți la cele veșnice, în contextul Anului 2021 – „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.

Tot cu această ocazie, părintele Muntean Ioan, preot misionar al catedralei, a adresat credincioșilor prezenți la slujbă o cuvântare intitulată: „Mulțumirea adusă lui Dumnezeu în Sfânta Liturghie”, prin care ne-a îndemnat pe fiecare să mulțumim lui Dumnezeu în toată viața noastră, mai ales în această perioadă, când a trecut un an în care am fost lipsiți de unele bucurii duhovnicești.

„Avem mai multe motive să-I mulțumim Lui Dumnezeu: în primul rând pentru iertarea păcatelor pe care o primim mai întîi prin Taina Sfântului Botez și mai apoi prin Taina Sfintei Spovedanii. În al doilea rând pentru faptul că am fost primiti ca fii și moștenitori ai Împărăției Cerurilor. În al treilea rând pentru pecetea darului Sfântului Duh  pe care o primim. În al patrulea rând pentru toate binefacerile și lucrurile simple de care ne bucurâm în viața noastră și pe care unii nu le au. Al cincilea motiv pentru care trebuie să mulțumim lui Dumnezeu îl constituie încercările și necazurile vieții prin care ne mântuim și prin care ne trezim la realitatea duhovnicească pe care am uitat să o trăim și să o prețuim. Vom mulțumi și pentru liturghia aceasta pe care am săvârșit-o, pentru că însăși sfânta liturghie este manifestarea mulțumirii adusă de către noi lui Dumnezeu.” (Pr. Muntean Ioan)

La finalul sfintei liturghii, părintele protoiereu Costel Mareș a reliefat importanța Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan în cultul liturgic dar mai ales în istoria mântuirii neamului omenesc.

În cea de a doua parte, după săvârșirea sfintei liturghii a fost vizionat un film  documentar intitulat „De ce Patmos!? De ce Efes!?”, de 42 minute, documentar întocmit de către părintele Aniculoaie Gheorghe și în care este prezentată viața Sfântului Ioan Evanghelistul și semnificația celor două sărbători căruia îi sunt închinate: 8 mai - pomenirea „semnului minunat” ce avea loc, în fiecare an, la mormântul Sfântului Ioan din Efes, și 26 septembrie - pomenirea „Mutării la cele veșnice a Sfântului Ioan Evanghelistul.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban