În ziua de 19 noiembrie 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, sub coordonarea pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu, Inspector şcolar de specialitate pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, în prezența invitatului special, protoiereul Eugen Ciprian Ciuche, s-a desfășurat online ședința Cercului Metodic ,,Preot Profesor Constantin Leonte” al profesorilor de Religie din Colegiile și Liceele Municipiului Bacău.
Cu acest prilej, doamna profesoară Elena Vasilica Abageru de la Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri” Bacău a susținut lecția demonstrativă cu tema ,,Virtutea creștină”, la clasa a X-a. Activitatea a fost una dinamică, pentru că s-au utilizat platforme educaționale ce au permis desfășurarea unei lecții interactive, în care elevii s-au implicat cu drag. S-a putut remarca comunicarea deosebită și legătura sufletească pe care cadrul didactic a cultivat-o cu elevii în condițiile predării online.
Doamna Ladaru Vasilica-Cristina de la Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Bacău a prezentat apoi referatul, în format PowerPoint, cu tema ,,Strategii operaționale în activitatea de evaluare online și aplicarea lor în predarea Religiei”. După prezentarea metodelor de evaluare orală și scrisă, doamna profesoară a subliniat câteva aspecte practice pentru activitatea online. S-a observat că, în cazul probelor orale, se poate folosi comunicarea audio-video în grupurile de Skype, Zoom, Meet în care evaluatul să poată expune răspunsul la o întrebare sau o lecție învățată. În schimb, evaluarea scrisă este limitată, întrucât nu oferă feedback cu privire la cauzele sau la natura erorilor elevilor.
Invitatul de onoare al activității, părintele protopop Eugen Ciprian Ciuche, a transmis profesorilor binecuvântarea Ierarhului și a prezentat proiectul caritabil ,,Vrei să fii bun de Crăciun”, ce se dorește a fi implementat în cadrul Protoieriei Bacău. Părintele a solicitat colaborarea profesorilor de Religie și în cadrul altor programe eparhiale, care se doresc a fi un răspuns concret al Bisericii la nevoile determinate de actuala situație sanitară.
În încheiere, după mulțumirile aduse participanților de către responsabila Cercului Metodic, prof. Gabriela Ciuche, părintele inspector Adrian Alexandrescu a prezentat noutățile la nivelul disciplinei privind activitățile și cursurile de perfecționare, precum și diverse aspecte vizate de inspecțiile școlare.
Prof. Adrian-Viorel Nechita
Colegiul Național Pedagogic ,,Ștefan cel Mare” Bacău