Manifestări inedite au marcat în acest an hramul paraclisului de la Hârja, ziua în care a fost prăznuit Sf. Dionisie Exiguul, ocrotitorul Centrului de zi pentru copii.
Aflat în mijlocul beneficiarilor serviciilor sociale oferite prin intermediul Complexului social-filantropic de la Hârja, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a apreciat faptul că „Aici la Hârja e o permanentă întâlnire între vârstnici, cei ce au pus deja în practică Evanghelia, şi copiii, cei care de acum învață să o pună în practică.”
Manifestări religioase şi cultural-artistice dedicate Sf. Dionisie Exiguul, ocrotitorul Centrului de zi pentru copii şi al Paraclisului bisericesc din cadrul Complexului social - filantropic de la Hârja, s-au desfășurat în zilele de 31 august și 1 septembrie.
Miercuri, 31 august 2016, a fost săvârșită Slujba Privegherii în cinstea Sf. Dionisie Exiguul, urmată fiind de citirea Psaltirii. Ziua de joi, 1 septembrie, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, urmată de Slujba de mulțumire „Te Deum” la începutul anului bisericesc. Ziua a continuat cu activități menite să marcheze dimensiunea culturală și artistică a activităților desfășurate în cadrul centrului de zi pentru copii, coordonați de diac. Silviu Butucaru, ergoterapeut Alina Puiu și psiholog Liliana Pânzaru.
„Asociația „Sf. Voievod Ştefan cel Mare” şi-a propus să marcheze într-un mod deosebit începutul anului bisericesc, prin implicarea tinerilor aflați sub ocrotirea Sf. Dionisie Exiguul. Ei îşi doresc astăzi să dăruiască celor dispuși să îi asculte câteva cuvinte frumoase din învățătura Sfântului Dionisie.”, a spus pr. Ilarion Mâță.
Copiii au prezentat câteva date din viața şi activitatea Sf. Dionisie Exiguul, amintind despre instituirea numărării anilor de la naşterea Mântuitorului Hristos, decizie care a influențat decisiv istoria omenirii. Atât copiii, cât şi auditoriul au avut astfel prilejul de a afla noutăți din istoria Bisericii Universale şi din viața ocrotitorului Centrului de zi pentru copii de la Hârja.
Gândurile copiilor aflați sub ocrotirea Sfântului Dionisie au luat forma unor scurte meditații pe tema „Dăruind vei dobândi”. Astfel, am aflat de la Bianca, una dintre fetițe, că „O rugăciune pentru altul va fi mai de folos decât orice dar material.”, iar Ştefan ne-a asigurat că „Atunci când dăruieşti te simți mai bun.”
Momentul a continuat cu recitarea unor poezii religioase pentru copii, alcătuite de dna prof. Marta Pânzaru, un colaborator foarte apropiat al Asociației „Sf. Ştefan cel Mare” de la Hârja.
În cuvântul rostit cu această ocazie, părintele protopop Ioan Bârgăoanu a precizat: „Am apreciat foarte mult concizia informațiilor pe care copiii le-au prezentat. Îi îndemn pe tineri să se aplece asupra studiului limbilor străine, actuale sau din vechime, care ne deschid perspectiva asupra culturii universale, dar şi spre scrierile Sfinților Părinți.”
După întâmpinarea IPS Părinte Ioachim, tinerii implicați în trupa de teatru a Centrului, intitulată sugestiv „Micul Prinț”, au pus în scenă într-un mod inedit – sub directa coordonare a părintelui Ilarion Mâță – poemul alcătuit de IPS Părinte Ioachim la Duminica a 30-a după Rusalii, „Tânărul şi Iisus”. Piesa s-a încheiat cu intonarea troparului Sf. Dionisie, alcătuit de IPS Părinte Ioachim.
„Țelul fiecăruia este de a pune Evanghelia în practică. Aşa cum ați încheiat voi piesa, luându-vă în brațe, vă doresc ca şi Hristos să vă primească în brațele sale.”, a spus copiilor ierarhul vădit impresionat de efortul și reușita tinerilor actori și a îndrumătorilor lor.
La final, IPS Părinte Ioachim a oferit copiilor cărți cu poezii creştine, încurajându-i să continue punerea în scenă a parabolelor lui Iisus, iar oficialităților implicate le-au fost oferite diplome de vrednicie pentru implicarea în activitățile cultural-artistice şi religioase prilejuite de cinstirea Sf. Dionisie Exiguul, ocrotitorul Centrului de zi pentru copii şi al paraclisului Asociației „Sf.Voievod Ştefan cel Mare” Hârja.
În încheierea manifestărilor, invitații au vizitat expoziția de obiecte realizate de copiii din cadrul Centrului de zi, admirând îndemânarea celor mici şi răbdarea îndrumătorilor. (Mioara Ignat)