Centrul catehetic și de tineret ”Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” de la Parohia Sfântul ”Ierarh Vasile cel Mare” din municipiul Bacău a fost sfințit marți, 24 mai 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim de către părintele protopop Eugen Ciprian Ciuche. Centrul inaugurat a fost înfiinţat la inițiativa părintelui paroh Daniel-Ionel Marari, pentru desfășurarea activităților catehetice și recreative destinate copiilor și tinerilor. Scopul acestui centru este acela de a oferi un cadru propice derulării întâlnirilor, de a iniția un program și o frecvență a activităților și nu în ultimul rând de a oferi programe și proiecte duhovnicești, culturale, educaționale și civice spre modelarea caracterelor tinerilor care vor reprezenta societatea civilă și religioasă de mâine.
Cu acest prilej, au fost citite de către copiii prezenți mai multe rugăciuni pentru diferite trebuințe dintr-o carte de rugăciuni apărută de curând la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, acestea fiind alcătuite de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. De asemenea, acesta a fost și un bun prilej de a face cunoscută această carte credincioșilor, care vor putea avea volumul de rugăciuni în casele lor spre trebuința și folosul fiecăruia.
Părintele protopop, la finalul slujbei, a vorbit despre importanța înființării acestui Centru de cateheză și despre importanța activităților ce se vor derula aici.
Și de astă dată, cu binecuvântarea Ierarhului într-o parohie nou formată, după doar cinci luni de zile sub ocrotirea spirituală a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, s-au pus bazele acestui Centru de catehizare pentru tineret care se înscrie și el, între cele aproximativ 30 de astfel de centre pe care în protoieria noastră a Bacăului am căutat să le înființăm și să-i sprijinim pe preoții din diferitele comunități tocmai pentru a se apropia de cei mici cu dragostea caracteristică misiunii preoțești dar și pentru a le sădi totodată în suflete credința cea întru Hristos, credință care la vârsta inocenței și a curăției lor sufletești foarte ușor le intră în suflet și le este foarte folositoare. De aceea, părintele paroh Daniel și dumneavoastră enoriașii sunteți pionierii unei lucrări care urmează să se săvârșească întru numele și slava Prea Sfintei Treimi și spre folosul sufletesc al tinerilor, al copiilor și bineînțeles al adulților. Având copiii care învață despre tainele credinței, ei devin creștini adevărați nu numai prin cuvânt ci mai ales prin faptă. Vă pot fi chiar de multe ori sprijin în rugăciune, ajutor în familie și chiar să vă și povățuiască ducând de aici de la centrul acesta învățăturile cele mântuitoare acasă în sânul familiei unde noi poate le-am uitat sau poate nu le știm. Mântuitorul a pus un copil în mijlocul apostolilor și le-a zis: De nu veți fi ca unul dintre aceștia fărǎ de păcat, nu veți putea intra în împărăția lui Dumnezeu! Când va fi vorba să ne întrecem între noi Dumnezeu ne arată că cel mai smerit, cel mai urât de toți, cel mai credincios, cel mai doritor de Dumnezeu acela este cel care îl iubește cu adevărat Mântuitorul Iisus Hristos și învățătura sa.
Părintele protopop l-a felicitat pe părintele paroh și a mulțumit enoriașilor care se implică și sprijină parohia, exprimându-și bucuria pentru dinamizarea vieții spiritual-culturale în această parohie.
Trebuie să îl felicităm pe părintele Daniel, pentru faptul că pe lângă grijile administrative și înfrumusețarea acestui locaș, alături de toate slujbele pe care le săvârșește, iată își va aloca de acum din timpul său, din misiunea sa pastorală și grijii față de acești copii ai dumneavoastră. Să știți că este o mare responsabilitate pe care și-o atribuie astăzi părintele. Să lași ca părinte trupesc copilul în grija bisericii, asta înseamnă să crezi mai întâi în învățătura cea mântuitoare și folositoare a bisericii, aceasta fiind utilă și benefică sufletelor nu doar părinților ci de acum și copiilor. Dragi enoriași vă mulțumim că accesați aceste programe pe care biserica prin părintele slujitori vi le pun înainte, ca pe o alternativă la educația aceasta fără de Dumnezeu a lumii și la activitățile și învățăturile din școală care de multe ori instruiesc copii fără să îi educe poate și pentru viața de zi cu zi, pentru viața de familie, pentru viața de mai târziu. Aici copiii vor învăța numai despre Dumnezeu și cum să se comporte civilizat și creștinește într-o societate aflată în proces de descreștinare. Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, ocrotitorul acestui centru de catehizare pentru tineret este un ocrotitor al limbii române. Fie ca acesta să vă fie ca un călăuzitor și ca un model, iar multe dintre învățăturile Sfântului să reușiți sfinția voastră să le împliniți în propria viață și în misiunea pastorală și apoi prin activitățile de la acest Centru să reușiți să le insuflați și copiilor.
Domnișoara Alina Camil, enoriașă a parohiei și profesor de limba română a prezentat cartea: Antim Ivireanul, Dumnezeieştile şi Sfintele Liturghii, Târgovişte, 1713. Ediție de text, introducere, studiu filologic-lingvistic, notă asupra ediţiei şi indice de cuvinte de Alina Camil apărută în anul 2015 la Editura Basilica din Bucureşti.
Sunt de părere că nu este nimic întâmplător, dorința de înființare a acestui Centru fiind o alegere providențială, pentru că Mitropolitul Antim Ivireanul al Țării Românești a fost un puternic susținător al culturii românești în acele timpuri. Cartea pe care o țin în mână și care poartă semnătura lui Antim Ivireanul este cea de a 3-a ediție a liturghierului în limba română, primele 2 aparțin diaconului Coresi și Mitropolitului Dosoftei, însă ele nu au fost traduse în limba română. Cartea aceasta este o adevărată bijuterie pentru cei care sunt curioși să o vadă sau să o citească. Îi urez părintelui Daniel mult succes în demersul său, Sfântul Antim să îi fie ocrotitor, iar centrul să crească prin tinerii și copiii din parohia noastră.
De asemenea, părintele paroh Daniel Marari a mulțumit Ierarhului pentru că a făcut posibilă înființarea acestui centru și sfințirea de către părintele protopop.
Mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului pentru că a binecuvântat și aprobat înființarea acestui Centru de cateheză și tineret. Aici ne dorim să promovăm mesajul biblic într-o manieră modernă, tocmai pentru a dezvolta sentimentul de inteligență a credinței. Această binecuvântată idee promovată și de părintele protopop face ca acești copii ai dumneavoastră, atunci când sunteți prinși de grijile vieții, de problemele existențiale cotidiane, să îi lăsați aici să îi știți în siguranță, dar și formați duhovnicește, trăind fericirea alături de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Noi am pus bazele până la un punct iar de acum și peste timp să fie aici formați mulți tineri care să facă cinste bisericii strămoșești.
(Elena Marari)