Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Mărăști, comuna Filipeni, a inaugurat în după amiaza zilei de sâmbătă – 17 aprilie 2021, «Centrul Catehetic pentru copii – Sfântul Matei Brâncoveanu». Slujba de sfințire, la invitația părintelui paroh Daniel Popoiu, a fost oficiată de un sobor de preoți sub protia delegatului Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop IOACHIM, PC. preot Daniel-Ionel Marari – inspector al Biroului de Catehizare și activități cu tinerii din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de părintele protopop Eugen-Ciprian Ciuche și în prezența doamnei Rodica Ambrosie – primarul comunei Filipeni, a domnului Olariu Florin – directorul Școlii Filipeni, alături de copiii ce vor beneficia de acest centru, însoțiți de părinții sau bunicii lor.
Cu o frecvență bilunară, activitățile se derulează în zi de sâmbătă, având ca beneficiari 40 de copii de vârstă școlară (cu precădere din clasele IV-VIII), care participă la cateheze, activități didactice și recreative, ateliere de creație și de consolidare a unor abilități, învățând lucrul în echipă, comunicarea, vorbitul în public.
În cadrul activităților parohia oferă copiilor o masă caldă sau gustări (în funcție de activitățile derulate) dar și rechizitele, materialul didactic necesar precum și alte beneficii (tabere, excursii, pelerinaje, echipament și articole de joacă). La acest demers, urmând exemplul energic al părintelui Daniel, s-au alăturat în mod voluntar și cadre didactice din partea școlii, diverși alți voluntari veniți din Bacău sau fii ai satului, precum și câteva instituții care vor oferi sprijin.
„Acest program inaugurat în această zi la filia Brad a Parohiei Mărăști se adaugă celor deja peste 20 de Centre de zi, Centre pentru Tineri și Centre Catehetice pe care Protopopiatul Bacău le-a inițiat și le coordonează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop IOACHIM!”, a precizat părintele protoiereu Eugen Ciprian Ciuche.
Tinerii sunt prezentul activ și creativ al Bisericii.
„Încurajăm tinerii să participe activ la activitățile și lucrarea Bisericii din comunitatea lor; ei sunt, cum spunea Părintele Patriarh Daniel, prezentul activ și creativ al Bisericii. De multe ori prin joc, alteori prin lucrare pedagogică, însă întotdeauna cu rugăciune și ca într-o familie, învățăm împreună, formăm caractere și ne rugăm împreună!” – a subliniat părintele protopop Eugen.
Activitatea din ziua sfințirii noului Centru Catehetic a început cu un atelier de pictură și a continuat, pe parcursul câtorva ore, cu un program care a depășit așteptările celor 20 de copii prezenți. Jocul, nelipsit din preocupările lor, a fost elementul central al întâlnirii, momentele de binemeritată pauză fiind asezonate cu gustări și, evident, dulciuri (de post! )
„Cel mai mult mi-a plăcut că ne-am jucat pe echipe iar părintele ne-a învățat niște jocuri noi foarte interesante. Este foarte important să-ți cunoști echipa și să îți ajuți colegii de echipă, altfel nu poți să câștigi!” (Andreea)
„Eu, când am văzut mingea, am crezut că jucăm fotbal și eram foarte bucuros, dar acum sunt și mai bucuros pentru că ne-am jucat elicopterul și jocurile de echipă cu jaloane. Vreau să învățăm cât mai multe jocuri noi. Abia aștept să ne reîntâlnim!” (Radu)
Familia și comunitatea
„O fetiță și-a întrebat fratele mai mare: Ce este iubirea? Iubirea e atunci când tu îmi furi ciocolata din ghiozdan, în fiecare zi, și totuși eu o țin în același loc, mereu!” – a exemplificat părintele inspector Daniel Marari, arătând în cuvântul său că spiritul de echipă, iubirea, bunătatea și dărnicia trebuiesc întotdeauna atent cultivate.
Familia și comunitatea reprezintă „piloni de rezistenţă ai educaţiei”, a precizat doamna Rodica Ambrosie – primarul comunei Filipeni, iar parteneriatele, activitățile educaţionale de felul acesta trebuie să devină o direcţie strategică principală, în scopul formării, dezvoltării şi desăvârșirii tinerilor noștri.
„Mulțumim părintelui inspector și părintelui protopop, doamnei primar, domnului director dar și copiilor pentru prezența la acest eveniment inaugural, cu promisiunea că fiecare dintre întâlnirile din acest Centru, așezat sub ocrotirea Sfântului Martir Matei Brâncoveanu, el însuși martirizat la vremea tinereții sau încă a copilăriei, promisiunea că fiecare dintre întâlnirile noastre vor fi la fel de vii și pline de energie ca cea de astăzi; încercăm aici să acordăm o atenție deosebită celor mai mici dintre credincioșii Bisericii noastre, cultivând inocența, cumințenia și bunătatea lor nativă, călăuzindu-i spre învățarea celor duhovnicești și sfințenia vieții!” – a precizat părintele paroh Daniel Popoiu.
(pr. Ciprian Olteanu, secretar Protopopiatul Bacău)