Centenarul acțiunilor militare din timpul Primului Război Mondial, serbat la Oituz

11 Iulie 2017

În ziua de 11 iulie 2017, Alteța Sa Principele Radu, împreună cu Excelența Sa Hans Klemm, Ambasadorul SUA în România, s-au aflat la Oituz, unde s-au recules la monumentul eroilor, cei doi fiind așteptați de mulțime de popor. Distinșii invitați au ajuns la Oituz cu ocazia Centenarului acțiunilor militare din timpul Primului Război Mondial. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a săvârșit o slujbă de pomenire a eroilor ce și-au jertfit viața pentru apărarea țării, întregirea neamului românesc și apărarea credinței strămoșești.

Invitații de onoare au fost întâmpinați de Primarul comunei Oituz, domnul Gheorghe Bodea și de susținători care purtau în mâini stegulețe multicolore sau fotografii cu Regele Mihai, iar programul s-a derulat conform protocolului casei regale.

Edilului zonei i s-au alăturat și oficialități centrale și județene, alături de el aflându-se reprezentanți ai Primăriei Onești, ai Instituției Prefectului Bacău și ai Consiliului Județean Bacău. S-a intonat imnul României, timp în care Corul țărănesc al Oituzului a cântat în surdină. A urmat apoi imnul regal, după care, cei prezenți au asistat preț de câteva zeci de minute la slujba religioasă ținută de un sobor de preoți ortodocși, care s-au aflat sub protia părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, fiind pomeniți cu această ocazie eroii ce și-au jertfit viața pentru apărarea țării, întregirea neamului românesc și apărarea credinței strămoșești.

La finalul slujbei, Alteța Sa Principele Radu împreună cu toate oficialitățile au scris în Cartea de Onoare a parohiei ortodoxe și au vizitat biserica din Oituz, aici aceștia fiind întâmpinați de preoți și mulțime de popor dreptmăritor creștin.

Acum, părintele protopop Ioan Bârgăoanu a înmânat din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, ca semn de prețuire, daruri simbolice aparte, fiind oferite câteva icoane deosebite oficialităților prezente.  La încheierea manifestărilor, Principele Radu și ambasadorul SUA s-au întors la Onești.

(pr. Daniel Marari)