Cea de a VI-a ediție a „Zilelor cultural-duhovniceşti ale Protopopiatului Moineşti”

Cea de a VI-a ediție a „Zilelor cultural-duhovniceşti ale Protopopiatului Moineşti” organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, sub directa coordonare a părintelui Costel Mareş, protopop de Moineşti, s-a desfășurat anul acesta în perioada 7 – 10 septembrie 2018.

Anul acesta, prin grija părintelui protoiereu Costel Mareș, și cu binecuvântarea  Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, credincioșii de pe cuprinsul Protopopiatului Moinești au avut bucuria duhovnicească de a se închina la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, pictată în anul 1673, de binecunoscutul preot ortodox Luca din Iclod.

Sărbătorile cultural-duhovnicești au debutat în ajunul sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, printr-o procesiune intitulată sugestiv „Calea Sfinţilor - Maica Domnului Ocrotitoarea Noastră”, ea fiind ocrotitoarea municipiului Moinești dar și a întregului ținut al Protopopiatului Moinești, procesiune la care au participat un număr impresionant de credincioși, care au ținut astfel să-și arate dragostea față de Maica Domnului.

 „Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din Moinești a fost prima din cele 7 biserici în care a poposit Icoana Maicii Domnului. Astfel au mai avut ocazia să se închine cu evlavie și cu dragoste la Icoana Maicii Domnului și credincioși din preajma bisericilor:

  • „Înălţarea Domnului” cartier Lucăceşti, Moineşti
  • „Sfântul Nicolae” – Poduri
  • „Nașterea Macii Domnului” - satul Sălătruc, Dărmănești
  • „Sfântul Ștefan” – Comănești
  • „Naşterea Maicii Domnului” din satul Brusturoasa
  • „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” - Ghimeș-Făget

 

În prima zi a acestor manifestări religioase, a avut loc o slujbă de binecuvântare a începutului de an şcolar, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părintele nostru Ioachim, dar și premierea excelenței, a 173 de elevi, cei mai buni dintre cei mai buni, spunem noi, care în anul școlar precedent au obținut media generală 10, precum și premierea a doi olimpici. Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești au avut și o latură social-filantropică prin care, pe lângă programul liturgic săvârșit în toate locurile unde a poposit Sfânta Icoană, au fost dăruite pachete cu rechizite și dulciuri, tuturor copiilor care au participat la momentele organizate pe toată perioada.

Manifestările cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești s-au încheiat luni, 10 septembrie în Parohia Ghimeş-Făget prin săvârșirea Sfintei Liturghii, unde, toți copilașii prezenți au primit în dar, din partea Protopopiatului, rechizite și dulciuri.

În Anul Omagial al unității de credință și de neam, în timpul acestor zile, am trăit împreună clipe minunate, încărcate cu multă bucurie duhovnicească și cu aleasă binecuvântare. Cu ajutorul și din mila lui Dumnezeu, am primit în dar acest odor de mare preț spre închinare, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, una din icoanele făcătoare de minuni ce aparțin Mitropoliei Clujului și implicit poporului român. 

a menționat părintele protoiereu Costel Mareș.

(Cristian Balaban)