Centrul social pastoral „Sfânta Cruce” de la mănăstirea prahoveană Caraiman a găzduit, cu binecuvântarea PF Părinte Daniel, Patriarhul României, în perioada 28-30 septembrie 2021, lucrările celei de-a 14-a ediții a Congresului național „Hristos împărtășit copiilor”. Întâlnirea din acest an a fost dedicată intensificării și creșterii calității și impactului activităților catehetice cu tinerii la nivelul parohiilor. Au fost prezentate și propuneri referitoare la viziunea, misiunea, valorile și direcțiile strategice ale Biroului de catehizare a tineretului pentru perioada 2021-2025. La această reuniune națională, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a fost reprezentată de inspectorul eparhial, părintele Daniel-Ionel Marari, coordonatorul Biroului de catehizare și activități cu tineretul din cadrul sectorului cultural al Eparhiei.
Evenimentul catehetic național a fost moderat de părintele Mihai Pavel, inspector patriarhal responsabil de cateheza parohială în cadrul Sectorului teologic educațional al Administrației Patriarhale, care a prezentat tema din acest an, agenda și obiectivele propuse.
La congresul național au participat reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, inspectori din cadrul eparhiilor din țară și din străinătate care răspund de lucrarea catehetică, precum și inspectori școlari pentru ora de Religie. Din partea Inspectoratului Școlar Județean Bacău a fost prezent părintele Adrian Alexandrescu, inspector școlar pentru disciplina Religie, iar din partea ISJ Neamț a fost prezent domnul Mihai Giosan, inspector pentru disciplina Religie.
La debutul evenimentului, părintele Florin Marica, director coordonator al proiectelor „Alege școala!” din partea Patriarhiei Române, a vorbit despre parteneriatul Familie Biserică Școală în proiectele „Alege școala!”. Tot atunci, părintele conf. dr. Vasile Crețu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a susținut prelegerea intitulată „Caracter, credință și mărturisire - repere imperative pentru impactul catehezei parohiale și formării tinerilor”. Conf. dr. Vasile Timiș, inspector general de Religie în cadrul Ministerului Educației Naționale, le-a prezentat celor prezenți tema „Orizontul și idealul în formarea tinerei generații”. O alocuțiune a fost rostită și de Romeo Moșoiu, consilier al ministrului educației naționale, care a vorbit despre „Colaborarea dintre Școală, Comunitate și Biserică în formarea pentru viață a tinerilor”. De asemenea, lect. dr. Oana Moșoiu a susținut prelegerea intitulată „Modele și resurse existente pentru formarea tinerilor: Școala Familiei și Asociația Life Learning Education”, urmând întrebări și răspunsuri în plen pe marginea modelelor prezentate.
Programul întâlnirii a continuat apoi cu o sesiune de lucru pe grupe care a privit dezvoltarea și intensificarea intervențiilor, a programelor sau a resurselor de formare a cateheților.
La finalul Congresului, părintele Mihai Pavel, inspector patriarhal responsabil de cateheza parohială, a concluzionat:
Au fost două zile și jumătate de lucru intens în jurul unei agende ambițioase și pozitive, determinate de nevoia noastră de a clarifica elemente de bază, de fundație, de temelie. S-a discutat intens despre viziunea, misiunea, valorile și direcțiile strategice pentru ce înseamnă cateheza și lucrul cu tinerii la nivelul sectorului teologic-educațional al Administrației Patriarhale și al Eparhiilor. Acest congres ne-a ajutat să consolidăm fundația catehezei și a lucrului cu tinerii. Ne-am stabilit împreună o serie de obiective către care să lucrăm în următorii trei/cinci ani, în funcție de nevoile reale de pe teren și în funcție de imperativul Biroului. Trebuie să creștem calitatea prestației pentru a avea un impact adecvat. Cred că intensitatea interacțiunii, a dialogului, contează foarte mult în procesul prin care un produs este livrat. Acest Congres a pus pe masă un proces intens cu obiective clare pe care le-am atins.
Cu privire la activitatea catehetică și de lucrul cu tinerii a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului din anul 2021, inspectorul patriarhal ne-a declarat următoarele:
Această activitate a fost una intensă, dinamică și vizionară. Aș recomanda-o ca model de bune practici și celorlalte Eparhii. Peste tot avem nevoie de o reconsiderare a modului în care trebuie înțeleasă lucrarea pe cele două componente care se suprapun bine și în mod natural, și anume: cateheza și lucrul cu tinerii.
Evenimentul s-a încheiat cu fixarea noilor direcții de urmat și cu creionarea conceptului pentru Concursul Național Catehetic dedicat anului 2022.