Cateheză despre Sfânta Proscomidie în parohiile Protoieriei Sascut

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în săptămâna ce a trecut  (16 - 22 Ianuarie) în parohiile Protoieriei Sascut a continuat implementarea Programului Catehetic anual, în prim plan fiind de această dată Rânduiala Sfântei Proscomidii, un subiect foarte necesar pentru a fi explicat prin intermediul unei cateheze.

Astfel, credincioșii comunităților de pe cuprinsul Protopopiatului Sascut au avut bucuria ca pe lângă noțiunile teoretice să privească și partea practică, deoarece preoții parohi au realizat Sfânta Proscomidie în mijlocul bisericii, explicând fiecare gest și fiecare rugăciune care se rostește precum și simbolismul fiecărui obiect liturgic ce este necesar slujbei.

Credincioșii au putut vedea că Sfânta Liturghie are o parte pregătitoare, în care darurile de prescură și vin pe care ei le aduc la Altar sunt pregătite pentru slujbă. Au înțeles faptul că Mântuitorul Hristos se jertfește din nou în fiecare Sfântă Liturghie pentru întreaga omenire și ni se dăruiește prin Trupul și Sângele Său pentru ca noi să avem prin El viață veșnică. Totodată au putut vedea și învața că în jurul lui Hristos gravitează întreaga Biserică, cea triumfătoare, dar și cea luptătoare, fiecare avându-și locul său înaintea Lui.

Programul catehetic anual va continua și săptămâna aceasta cu a 3-a cateheză din cuprinsul celor 46 care vor fi implementate în parohiile Protoieriei Sascut, care va cuprinde explicarea primei părți a Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.

Pr. Alexandru-Ionuț Apostu