Catedrala Sf. Nicolae – Buhuși la ceas de sărbătoare

Sâmbătă, 5 decembrie 2020, Catedrala Sf. Nicolae – Buhuși a îmbrăcat haină de sărbătoare, fiind săvârșită, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea ocrotitorului spiritual Sf. Ierarh Nicolae.

În contextul restricțiilor epidemiologice, cauzate de răspândirea noului virus, evenimentul a fost unul restrâns, slujba fiind săvârșită de părintele Protopop Vasile Cozma, alături de preoții slujitori ai Catedrale Sf. Nicolae, prezenți fiind credincioșii parohiei, cât și  autorități locale în persoana domnului Primar Vasile Zaharia.

În cuvântul de învățătură părintele Protopop a vorbit despre sfinți în general, fiecare cu particularitățile lui: unii au mărturisit și apărat credința până la jertfă, alții prin înțelepciunea și știința lor, alții prin iscusința de întemeietori și organizatori ai vieții creștine și toți prin curăția și sfințenia vieții lor.

Despre Sf. Nicolae părintele Protopop a subliniat faptul că, deși nu a scris cărți, avea darul cuvântului, însă opera sa care a marcat umanitatea este filantropia creștină, marea sa iubire față de aproapele. Totodată părintele a adus în atenția celor prezenți faptul că Moș Nicolae din ghetuțele copiilor este Sf. Nicolae, o persoană istorică, care a trăit într-o anumită vreme și pe care noi îl cinstim și îl pomenim în calendarul nostru creștin.

 La final a fost săvârșită și slujba de pomenire a ctitorilor Catedralei Sf. Nicolae trecuți la cele veșnice.