Catedrala ”Înălțarea Domnului” din municipiul Bacău, cea mai mare catedrală ortodoxă din provincie

Catedrala ”Înălțarea Domnului” din municipiul Bacău  reprezintă un reper spiritual pentru Biserica Ortodoxă Română, în general, și pentru Eparhia Romanului și Bacăului în special, fiind cel mai mare locaș de cult care se construiește în provincie,

Catedrala ”Înălțarea Domnului” din municipiul Bacău  reprezintă un reper spiritual pentru Eparhia Romanului și Bacăului, fiind cel mai mare locaș de cult care se construiește în provincie,  al doilea din țară, după  Catedrala ”Mântuirii Neamului” care se înalță la București. Amplasată la capătul bulevardului central, Catedrala din Bacău, prin structura și arhitectura sa întregește ansambul arhitectural al municipiului Bacăului, conferindu-i o notă distinct, proporționalitate și grandoare. Întregul ansamblu, proiectat de arhitectul Constantin Amâiei, care a realizat și proiectul Catedralei ”Mânturii Neamului”, este o îmbinare arhitectonică a stilurilor bizantin și românesc, abordate într-o notă contemporană. Actualmente, sub coordonarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, lucrările exterioare sunt aproape finalizate.

Catedrala ”Înălțarea Domnului”  este considerată cea mai mare catedrală ortodoxă din provinvie, având următoarele date tehnice: 80 metri lungime, 35 de metri lățime la absidele laterale, 24 de metri deschiderea arcelor triumfale, și o înălțime de 75 metri la crucea situată pe turla principală. În cele două turle care bornează intrarare principală sunt clopote turnate la Innsbruck, la renumita turnătorie Grassmayr, cel mai mare având o greutate de 4,5 tone. Clopotele mai mici formează un ”carillon” care poate interpreta peste o mie de melodii.

 Cât privește profunzimea fundațiilor, catedrala din Bacău are 10 metri, reprezentând înălțimea un bloc cu patru etaje. În biserica de la subsol, cu hramul ”Nașterea Domnului” se slujește conform rânduielilor și, tot aici se află și cripta ierarhilor, care au slujit și slujesc Eparhia Romanului și Bacăului ce dăinuie pe aceste meleaguri de peste șase secole.

Precizăm faptul că piatra de temelie a Catedralei ”Înălțare Domnului” a fost pusă în anul 1991 de către vrednicul de pomenire ierarh Ioachim Mareș, iar după anul 2000, responsabilitatea lucrărilor de construcție a impresionantului locaș de cult au  revenit Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim.