Campania „Ajută un bătrân să zâmbească” a adus speranță vârstnicilor din Parohia Coșnea

Parohia „Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul” din satul Coșnea, Protopopiatul Moinești, a fost gazda unei acțiuni de suflet desfășurate în cadrul campaniei naționale „Ajută un bătrân să zâmbească”, inițiată de Federația Filantropia. În această comunitate, campania s-a desfășurat sub forma unei caravane oftalmologice, care vine în sprijinul persoanelor vârstnice aflate în dificultate, oferind ajutor concret prin servicii sociale, medicale și de sprijin comunitar.

Sprijin medical și solidaritate pentru persoanele în vârstă aflate în dificultate - 70 de persoane au beneficiat gratuit de consultații și ochelari

Într-un sat izolat, precum Coșnea, accesul la servicii medicale este dificil, atât din cauza distanțelor mari, cât și a costurilor ridicate. Prin această inițiativă, 70 de persoane au beneficiat gratuit de consultații oftalmologice și ochelari, un sprijin esențial pentru vârstnicii care întâmpină probleme de vedere.

În perioada 25-26 februarie, echipa Federației Filantropia a Patriarhiei Române s‑a aflat într‑un sat izolat din județul Bacău, oferind servicii medicale gratuite pentru 70 de vârstnici vulnerabili. Beneficiarii, care provin din Parohia Coșnea, Protopopiatul Moinești, județul Bacău, au primit prin intermediul campaniei „Ajută un bătrân să zâmbească”, în mod gratuit, controale oftalmologice și ochelari de vedere.

Proiectul Federației Filantropia s-a desfășurat în parteneriat cu Sectorul Social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, consolidând astfel eforturile de sprijinire a celor aflați în nevoie. La această caravană oftalmologică a fost prezent și pr. consilier patriarhal Ciprian Ioniță, de la Sectorul Social-filantropic al Patriarhiei Române, alături de cadre medicale, asistenți medicali și studenți ai facultăților de medicină.

Bucurie și recunoștință în rândul beneficiarilor

Emoția credincioșilor care au primit acest ajutor a fost împărtășită față de binefăcătorii lor. Unul dintre beneficiari, domnul Dumitru, a mărturisit că, deși obișnuiește să citească din Noul Testament și din Cartea de Rugăciuni, vederea slabă îi îngreunează această activitate, iar achiziția unei noi perechi de ochelari ar fi fost un efort financiar considerabil. Doamna Ana, o altă beneficiară, a spus cu lacrimi în ochi că a fost o adevărată minune faptul că nu a reușit să își facă ochelarii mai devreme, deoarece astfel a beneficiat de acest sprijin.

Mulțumim și voluntarilor implicați în buna organizare a acestui proiect, dar mai ales și familiei Vrencean Nelu, epitropul parohiei, și Vrencean Dorina, pentru găzduire și buna organizare.

Solidaritate și sprijin comunitar

Campania ”AJUTĂ UN BĂTRÂN SĂ ZÂMBEASCĂ!” reprezintă o plasă de siguranță, susținută de comunitățile din cele peste 13.500 de parohii din cuprinsul Patriarhiei Române, ca sprijin concret la cele 5 probleme mai acute ale vârstnicului, identificate în comunitățile parohiale.

Campania activează o rețea de suport în cele 6 mitropolii, având organizare variată, flexibilă și adaptată la nevoile locale, incluzând servicii comunitare, sociale, socio-medicale, medicale, cuprinse în următoarele 10 categorii de intervenții:

• Suport emoțional și spiritual;
• Vizite la domiciliu și oferirea de sprijin în gospodărie;
• Oferirea de sprijin material și financiar de mici dimensiuni;
• Oferirea de masă caldă la domiciliu sau în comunitate;
• Facilitarea îngrijirii medicale în comunitate;
• Oferirea de îngrijire personală periodică sau permanentă;
• Socializare și integrare comunitară, păstrarea legăturilor cu cei dragi;
• Oferirea de informare și educație continuă pentru sănătate, educație juridică și financiară;
• Oferirea de oportunități de implicare activă și voluntariat;
• Facilitarea de beneficii de lege și beneficii sociale (prestații financiare, materiale, completarea de formulare, clarificarea unor aspecte administrative cu terți, preschimbarea documentelor de identitate etc.)

Prin campania de strângere de fonduri „Ajută un bătrân să zâmbească”, inițiată pentru sprijinirea persoanelor vârstnice aflate în situații de risc medical, social sau material, Federația Filantropia se alătură eforturilor la nivel național de a oferi sprijin acestor persoane prin procurarea de tratamente medicale, combustibili pentru încălzirea locuințelor, produse alimentare de bază și facilitarea accesului la servicii sociale și medicale. 

(Pr. Daniel Apostoaie)