Calendarul creștin-ortodox pentru anul 2023, pus în vânzare în Eparhia Romanului și Bacăului

La începutul lunii noiembrie a apărut Calendarul bisericesc creștin-ortodox pentru anul 2023! Editat în patru formate: foaie de perete, broșură de buzunar, calendar de perete cu 12 foi, calendar cu arc de birou, calendarul, apărut cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim al Romanului și Bacăului, poate fi achiziționat de la pangarele bisericilor și de la magazinele de obiecte bisericești de pe întreg cuprinsul eparhiei.

Calendarul creștin-ortodox pentru anul 2023 editat de Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului reprezintă un reper pentru toți cei care aleg să își ghideze viața și prin raportare la rânduielile bisericești, posturile de peste an, zilele în care se face sau nu pomenirea morților, alte zile și date importante - sărbătorile bisericești naționale, zilele în care nu se fac nunți ș.a. Fiecare dintre cele patru modele de calendar are elemente de siguranță care să certifice autenticitatea. Toate drepturile revin Editurii Filocalia, fiind interzise reproducerea și comercializarea în alte spații decât cele autorizate de către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Cuvântul de introducere la Calendarul format boșură de buzunar, alcătuit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim se încheie cu un mesaj adresat tuturor credincioșilor: "Anul 2023, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al pastorației persoanelor vârstnice și An comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”, să fie pentru noi o treaptă care să ne apropie de inima lui Dumnezeu, un prilej de a oferi timp din timpul nostru celor care au nevoie de ajutor și de speranță, de a ne găsi locul la picioarele lui Hristos, mângâind pe cei aflați în suferință, în singurătate, abandonați, ajunși la adânci bătrânețe, aducând o rază de lumină împărtășită din Lumina lui Hristos."

Ca de fiecare dată la final de an, reamintim pe această cale credincioșilor că în spaţiul public circulă și aşa-zise calendare creştin-ortodoxe, care cuprind greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase etc., situaţie care derutează şi creează confuzie. De aceea vă îndemnăm să achiziționați numai calendarele Centrelor eparhiale, care sunt realizate, an de an, de o comisie specializată, alcătuită din ierarhi şi profesori de teologie ai Bisericii noastre. Acestea sunt singurele conforme cu rânduiala şi învăţătura Bisericii Ortodoxe Române, fiind tipărite cu binecuvântarea Sfântului Sinod şi difuzate prin intermediul protopopiatelor la toate parohiile, mănăstirile şi schiturile Eparhiei.

Cu predilecție spre folosul slujitorilor bisericii, an de an, la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului este editată și o agendă sinaxar, care cuprinde întregul calendar creștin-ortodox, ilustrat cu icoane ale sfinților pomeniți în fiecare zi de pe parcursul anului bisericesc. (pr. Ciprian-Ioan IGNAT)