Calendarul activităților dedicate persoanelor vârstnice în Eparhia Romanului și Bacăului, în 2023

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin Sectorul Social – Filantropic și Misionar, a lansat astăzi, 4 ianuarie 2023, cu prilejul aniversării a 8 ani de arhipăstorire ai Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Calendarul anual al activităților dedicate persoanelor vârstnice în Eparhia Romanului și Bacăului în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română, propunându-și să sprijine minim 8800 de vârstnici, prin mai multe programe eparhiale derulate în fiecare lună în toate protopopiatele, parohiile și ONG-urile eparhiale.

 

Argumentare statistică

          Pandemia de COVID-19 a scos în evidență problemele care există la nivel de politici sociale și servicii pentru persoanele vârstnice și totodată necesitatea adoptării unei abordări globale coerente pe plan internațional. Se impune astfel nevoia adoptării unei startegii europene pentru îngrijirea personelor vârstnice, care să ghideze politicile naționale prin promovarea unor standarde înalte de calitate a serviciilor, odată cu creșterea sprijinului financiar. Pe plan internațional, sub egida OMS a fost adoptat Deceniul ONU de Îmbătrânire Sănătoasă (2021-2030), punându-se accent pe nevoia dezvoltării unor sisteme de sănătate și protecție socială care să răspundă nevoilor unei populații care îmbătrânește.

          România se confruntă cu o îmbătrânire rapidă a populației, pe de o parte cauzată de emigrarea accentuată a populației tinere către țări mai dezvoltate, iar pe de altă parte de scăderea natalității și creșterea speranței de viață. În prezent, în România există aproximativ 3,7 milioane de persoane cu vârsta de 65 de ani și peste, reprezentând aproximativ 19,2% din populație. Se preconizează că procentul de populație adultă mai în vârstă din România, cu vârsta de 65 de ani sau peste va continua să crească până la 27,7% până în anul 2050. În aceeași perioadă, procentul de persoane cu vârsta de 80 de ani și peste este proiectat să crească de la nivelul actual de 4,8% până la 8,5%. (Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Studiu de fundamentare pentru elaborarea Strategiei de îngrijire pe termen lung 2023-2030 și potențialele reforme ale cadrului legislativ care guvernează asistența socială pentru persoanele vârstnice, 2022, pp 9-10).

 

Conținutul Calendarului anul al activităților dedicate persoanelor vârstnice

Cu o atenție deosebită dedicată persoanei vârstnice, cea mai vulnerabilă dintre toate categoriile sociale, din partea autorităților de stat, dar mai ales a Bisericii Ortodoxe Române, care se preocupă în mod permanent de seniori prin pastorația specifică și serviciile sociale specializate, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului dorește să vină în întâmpinarea nevoilor persoanelor vârstnice prin multiple programe eparhiale.

În data de 4 ianuarie, este lansat primul program social eparhial din Calendarul anual, denumit „Vârstnicii comunității”, care își propune să înființeze până la sfârșitul anului 50 de Centre parohiale de socializare a persoanei vârstnice pentru aproximativ 1000 de beneficiari, în cadrul parohiilor celor 5 protopopiate și 16 ONG-uri eparhiale.

În luna februarie, în data de 4, când se comemorează  „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului”, ne propunem mai multe vizite la Centrele de oncologie ale spitalelor și ale centrelor rezidențiale ce aparțin eparhiei, cu ajutorul preoților de caritate și specialiștilor din asistența socială din eparhia noastră, dorind să bucurăm cu prezența și sprijinul nostru 500 de beneficiari.

În 21 martie, de „Ziua Internațională a poeziei”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim dorește să ofere în dar persoanelor vârstnice Broșura de poezii dedicată exclusiv pastorației persoanelor vârstnice și să fie oferită la minim 1000 de cititori seniori.

În luna aprilie, pe data de 7, când este comemorată „Ziua mondială a sănătății”, sunt programate mai multe vizite pastorale în spitalele și centrele sociale ale eparhiei, dorind să ajutăm 1000 de persoane vârstnice, cu iconite, cărti de rugăciune, kituri sanitare și alte bunuri necesare vârstnicilor spitalizați sau instituționalizați în centrele medico-sociale ale eparhiei.

Luna mai o vom dedica relației vârstnicului cu membrii familiei sale, astfel încât, pe 15 mai, când celebrăm „Ziua internațională a Familiei”, vom implementa un program eparhial de conștientizare a rolului vârstnicului în familia multigenerațională pentru 1000 de beneficiari și vor fi organizate mai multe activități de economie socială.

Pe 15 iunie, de „Ziua Mondială de luptă împotriva relelor tratamente asupra persoanelor vârstnice”, ne dorim să lansăm  „Rețeaua de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu”, în care să fie  inființate 50 de unități mobile pentru 1000 de seniori.

În luna iulie, pe data de 20, când marcăm „Ziua Internațională a Șahului”, 50 de parohii și ONG-urile eparhiale vor putea organiza ateliere în cadrul Centrelor de socializare a persoane vârstnice pentru aproximativ 500 de beneficiari.

Luna august marchează „Ziua Mondială pentru Asistența Umanitară” (în data de 19), iar eparhia noastră va lansa „Programul de voluntariat pentru seniorii activi în comunitate”, prin care ne propunem să implicăm seniorii activi și independenți pentru a deveni voluntari ai altor persoane vârstnice aflate în situații de risc din comunitate.

În data de 5 septembrie, de „Ziua Internațională a Carității”, Sectorul Social – Filantropic va lansa Program eparhial „Colecta seniorilor. Vârstnici pentru vârstnici”, activitate în cadrul căreia ne propunem să venim în întâmpinarea nevoilor materiale a 1000 de beneficiari.

După cum se știe deja, cea mai importantă zi din timpul anului, care marchează rolul persoanei vârstnice este 1 octombrie „Ziua Internațională a persoanelor vârstnice”, Cu acest prilej  va fi organizat un simpozion internațional la Complexul rezidențial social-medical pentru persoane vârstnice din Hârja, jud. Bacău, eveniment în cadrul căruia vor fi implicați 250 de vârstnici și 50 de invitați din țară și străinătate.

Pe 17 noiembrie, de „Ziua Internațională a studenților”, ne dorim să lansăm Programul eparhial „Dacă tinerețea ar ști și bătrânețea ar putea”, studenții din eparhie, venind în sprijinul a 300 de persoane vârstnice, oferindu-le diferite ajutoare, după nevoile identificate de asistenții sociali ai eparhiei.

Ultima activitate din Calendarul anual este realizată în data de 5 Decembrie, cu prilejul „Zilei Internaționale a Voluntarilor”, când eparhia va implementa  Program eparhial „Voluntar pentru vârstnici”. Tinerii de centrele de tineret și voluntariat din eparhie vor vizita / ajuta 1000 de seniori din eparhie, la domiciuliu sau în centrele sociale ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

 

Partenerii programelor eparhiale eparhiale dedicate vârstnicilor

Calendarul anual al activităților dedicate persoanelor vârstnice în Eparhia Romanului și Bacăului în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română, implementat de Sectorul Social – Filantropic și Misionar, se va baza pe sprijinul mai multor parteneri, precum: Federația Filantropia a Patriarhiei Române, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Birourile de asistență socială din cadrul protopopiatelor Roman, Bacău, Onești, Moinești și Sascut, cele 16 ONG-uri eparhiale, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Scoala Postliceală Sanitară din cadrul Liceului „Episcop Melchisedec Ștefănescu” din Roman, Spitalele din jud. Bacău și Municipiul Roman, instituțiile sociale eparhiale, parteneri media Trustul de Presă Basilica a Patriarhiei Române și Portalul Ortodox Doxologia, alti parteneri din domeniul sanitar și social din mediul public și privat.

(Pr. Ilarion Mâță)