Bucurii duhovnicești în Parohia Leorda, Protopopiatul Moinești

În perioada 26-29 octombrie 2023 s-au așternut în viața comunității activitățile pentru suflete sub genericul „Bucurii duhovnicești în Parohia Leorda”, în contextul sărbătorii „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” - ocrotitorul Bisericii parohiale.

Aflate a la doua ediție, evenimentele au fost rodul colaborării în cele administrativ-gospodărești a enoriașilor de toate vârstele, prin implicarea Comitetului parohial și a Consiliului parohial, sub coordonarea preotului paroh Codrin Laslău. Programul zilelor duhovnicești a fost divers, împletind Sfintele Liturghii cu rugăciunile de mulțumire, pomenirea celor adormiți și a ctitorilor, Sfânta Taină a Spovedaniei cu rugăciuni pentru toată trebuința, Vecernia cu Litia, Taina Sfântului Maslu cu Agheasma, „a dărui” cu „a primi” bucurie.

Particularitatea acestei ediții a fost aducerea în ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a raclei cu părticica din moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești, de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman la Biserica parohială de la Leorda. Prin cuvântul de învățătură al părintelui protopop Costel Mareș, rostit în continuarea slujbei Sfântului Maslu, sfântul român originar din satul băcăuan a fost făcut cunoscut și a devenit astfel „prieten” al enoriașilor și mijlocitor înaintea Sfintei Treimi.

În duminica hramului, pe 29 octombrie, sub protia preacuviosului părinte arhimandrit Nicodim Bițic, soborul preoților monahi și de mir a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În cuvântul de învățătură a fost adus în atenție darul vieții și realitatea posibilității învierii omului, tipologiile sfinților lui Dumnezeu ca modele pentru creștinismul prezentului.

„Aceste zile au fost simțite ca o împlinire. Comunitatea parohială a fost activă pe plan duhovnicesc și cele patru zile de sărbătoare au fost încununarea pregătirilor din cursul săptămânilor anterioare, credincioșii unindu-se din nou în Familia Bisericii lui Hristos”, a spus părintele paroh Codrin Laslău.