În perioada 15-20 august a.c, având arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în parohiile Dieneț, Frumușelu și Motoșeni ale Protopopiatului Sascut s-a desfășurat proiectul catehetic eparhial “Vacanță în tinda Bisericii”.
În Parohia Dieneț, proiectul de tip “școală de vară” a debutat la sărbătoarea Marelui Praznic al Adormirii Maicii Domnului, zi în care cei mici au participat la Sfânta Liturghie, s-au împărtășit, apoi le-a fost prezentată o cateheză despre însemnătatea acestei sărbători. Printre activitățile realizate amintim: pelerinajul la mănăstirile Pângărați și Bistrița, activități de socializare în natură, plimbări cu vaporașul și cu telecabina în frumosul oraș Piatra Neamț.
Părintele Ivan Costică de la Parohia Frumușelu a organizat temeinic fiecare moment petrecut de cei 38 de copii la activitățile desfășurate, implicând și câțiva voluntari, printre care amintim pe dl. primar Tilibașa Gheorghe, care a fost ghid și șofer pentru călătorie, doamna prof. Ivan Cristina, dna. înv. Onofrei Aurica și dna. educator Pandela Iulia. Tinerii participanți s-au deplasat într-un pelerinaj la Mănăstirea Răchitoasa, iar la biserica parohială au desfășurat activități cum ar fi: jocuri educative și interactive, concurs de șah, ateliere de pictură și desen, iar împreună cu cei care activează în domeniul apiculturii, au învățat mai mult despre viața și activitatea albinelor cu ajutorul unei prezentări intitulate “Să trăiți, să munciți și să fiți harnici ca o albină”.
În Parohia Motoșeni, părintele Chilianu Vasile a implicați tinerii din comunitatea pe care o păstorește în activități menite să îi învețe pe cei mici să fie organizați în viața de zi cu zi, să comunice, să-și dezvolte încrederea de sine și să formeze prietenii adevărate.
Toți copiii care au participat la școlile de vară realizate în tinda bisericii au încheiat activitățile mult mai bogați, atât în ceea ce privește informațiile noi dobândite, cât și în maturizarea lor pe plan duhovnicesc, în acest sens meritele fiind în totalitate ale conducătorilor spirituali.
Părintele protoiereu Vasile Abageru ne-a declarat că: "La școlile de vară desfășurate în Protoieria Sascut se urmărește dezvoltarea moral-duhovnicească a copiilor din parohii, iar un instrument foarte eficient în acest sens îl constituie și pelerinajul la mănăstiri și locuri sfinte. Preoții protopopiatului nostru au urmat îndemnul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care recomandă pelerinajul, ca fiind <<o şcoală a credinţei, iar pelerinii sunt ca nişte prieteni ai Mântuitorului Iisus Hristos care, de-a lungul veacurilor, iubesc şi mărturisesc pe cel Unul Sfânt>>".
(Apostu Alexandru, asistent social al Protoieriei Sascut)