Bucuria de a fi ROMÂN pentru beneficiarii Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

02 Decembrie 2017

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a marcat Ziua Națională a României și începutul comemorării Centenarului Marii Uniri, prin manifestări religioase și cultural - artistice realizate de voluntari, ostenitori, copii și vârstnici, beneficiari ai instituției.

Bucuria zilei naționale și fiorul solemnității acestei zile s-a simți și la noi, la Harja, unde copii și bătrâni au sărbătorit împreună, dându-și mâinile într-o unire strigând „ Trăiască România Mare!”. Activitatea a început prin slujba de „Te Deum ” susținută de duhovnicul asezământului, moment continuat cu poezii și cântecele patriotice ce nu-și pierd puterea după atâția ani de repetare, tinerii copii ai Centrului de zi „ Sf. Dionisie Exiguul” din cadrul Așezământului Filantropic „ Sf. Ștefan cel Mare-Hârja”, susținând un program artistic, la care a fost  invitat profesorul de istorie  Ionescu Traian.

Tot la această reuniune a luat cuvantul dl. Rogoza Nicolae, căpitan în rezervă în vârstă de 94 de ani, care a participat la al Doilea Război Mondial și ale cărui amintiri mereu povestite, le primim ca și prima dată din cauza faptului că în spatele lor se află emoție, tristețe, dar și bucuria faptului că sacrificiul martirilor nu a fost zadarnic, ci a păstrat România cât s-a putut, liberă în credință și valori.

După aceste momente copii au mers la monumentul eroilor aflat în curtea bisericii, unde au depus o coroană în cinstea eroilor ce și-au lăsat vatră și țarină spre a merge să-și apere țara, neamul și credința. Hora unirii a fost un moment deosebit, copiii centrului de zi unindu-și mâinile, precum odinioară, românii la Alba Iulia.

Reîntorși la Centru copiii au continuat servind batrânii și întreg personalul cu frișca tricolor, lucrată de ei, continuând cu activități pe ateliere: lut și pictură pe lut, lumânări multicolore, macheta țării noastre, harta țării pe perete cu orașele importante, iar pentru cei mai mici fiind rezervat un spațiu pentru desene pe tema zilei naționale. 

Totuși ziua nu s-a în acel punct căci, un grup de teologi de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae”din Iași, membri ai Comisiilor Misionare și Liturgice de la Colegiul „Sf. Nicolae”, au venit la Hârja pentru a împărtăși același sentiment cu copiii acestui Centru, dar și cu bătrânii, prin activități și colinde creștine. După o vizită misionară la Parohia Grozești - Oituz, tinerii teologi coordonați de Teodor Pascariu, au oferit momente de mare bucurie tuturor beneficiarilor, copiilor prin implicarea în atelierele manufacturiale și oferirea de dulciuri, cât și bătrânilor, prin colinde frumos interpretate și darurile oferite în toate camerile rezidenților.

(Departamentul de comunicare și mass-media al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”)