Pe marginea întrebării „Bolile și suferința – certare sau cercetare din partea lui Dumnezeu?” s-a fundamentat întâlnirea cu părintele profesor univ. dr. Ioan-Cristinel Teșu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, care a răspuns afirmativ invitației părintelui protopop Costel Mareș de a conferenția publicului moineștean, în cadrul Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești.
Astfel, în data de 15 septembrie, seara, în Catedrala „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Moinești, preoți și credincioși din tot cuprinsul Protopopiatului, au asistat la o prelegere deosebită susținută de părintele profesor Ioan-Cristinel Teșu. Tema conferinței a fost „Bolile și suferința – certare sau cercetare din partea lui Dumnezeu?”, iar părintele a vorbit celor prezenți despre înțelesul duhovnicesc pe care trebuie să-l dea omul perioadelor de încercare din viața lui, subliniind faptul că rugăciunea este ancora de salvare a sufletului din valurile vieții. În continuare, părintele a amintit învățătura Sfântului Paisie Aghioritul, care spunea, referitor la suferințele oamenilor: Sfatul pe care îl dădea duhovnicescul părinte, în privința suferințelor contextuale, a încercărilor punctuale, era: „Simplificați-vă viața și stresul va fugi!”. Prin tot ceea ce făcea, Sfântul Paisie exersa „arta de a aduce gândul cel bun”, iar această artă o preda și celor care-l căutau. În vremuri grele, precum sunt cele actuale, și în momentele de încercare, Cuviosul Paisie Aghioritul asigura că „ajutorul lui Dumnezeu și al celor bineplăcuți Lui este mai puternic decât oricând”, și adăuga: „Binele este că nu ne părăsește Dumnezeu. Bunul Dumnezeu păzește cu amândouă mâinile Sale lumea contemporană. Mai demult o ocrotea numai cu una, astăzi, însă, în mijlocul atâtor primejdii în care trăiește omul, Dumnezeu îl păzește precum mama pe pruncul ei, atunci când începe să pășească. Astăzi, mai mult decât odinioară, ne ajută Hristos, Maica Domnului, sfinții, dar noi nu înțelegem”.
A urmat un concert susținut de Corala Theotokos a Protopopiatului Moinești, care a încântat publicul. În această pauză muzicală s-a pregătit sesiunea de întrebări și răspunsuri, unde părintele profesor Teșu a oferit lămuriri la frământările participanților în legătură cu diverse subiecte duhovnicești. În încheiere, a atras atenția asupra faptului că majoritatea bolilor psiho-somatice provin de la suflet. Parafrazându-l pe Karl Gustav, marele psihiatru elvețian, care spunea că ceea ce nu se exprimă, se imprimă, părintele conferențiar a explicat faptul că stările negative pe care le purtăm în adâncul sufletului nostru, dacă nu sunt eliberate cât mai repede prin spovedanie, devin suferințe ale trupului sau ale minții. Nu poate exista fericire adevărată sau împlinire autentică în viața aceasta decât împreună și alături de Hristos.
La final, părintele protopop Costel Mareș a mulțumit părintelui profesor Ioan-Cristinel Teșu pentru explicațiile și sfaturile sale duhovnicești, coralei Theotokos și tuturor participanților, anunțând totodată finalul Zilelor cultural-duhovnicești care va avea loc marți, 17 septembrie, la Sfânta Liturghie oficiată alături de preoții pensionari ai Protopopiatului Moinești.