Astăzi, 24 ianuarie, la Școala Generală „Carol I” din cartierul romașcan „Nicolae Bălcescu”, structură a Liceului Tehnologic „Vasile Sav”, a avut loc o activitate cultural-religioasă dedicată Zilei Unirii Principatelor Române.
Astăzi, 24 ianuarie, la Școala Generală „Carol I” din cartierul romașcan „Nicolae Bălcescu”, structură a Liceului Tehnologic „Vasile Sav”, a avut loc o activitate cultural-religioasă dedicată Zilei Unirii Principatelor Române. Astfel, după săvârșirea slujbei de Te Deum pentru făuritorii Marii Uniri de către un sobor de preoți și diaconi de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman, sub protia Părintelui Arhimandrit Andrei Ioniță, elevii Școlii Generale „Carol I” au prezentat un program artistic în care au intonat cântece patriotice, au introdus pe cei prezenți în atmosfera acelor evenimente prin scurte prezentări istorice și au recitat poezii. De asemenea, elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman au interpretat piesa „Moș Ion Roată și Unirea”, stârnind aplauzele celor prezenți. Tot la acest eveniment a fost interpretat, de către corul „Diaconia” al părinților diaconi de la Catedrala Arhiepiscopală, imnul „De Ziua Unirii Principatelor Române”, conceput special pentru această zi de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Apoi au fost rostite alocuțiuni de către părintele Protopop Dragoș Munteanu, domnul Zaharia Dan, directorul Liceului Tehnologic „Vasile Sav” și domnul Văduva Grigore, directorul adjunct al Școlii Generale „Carol I”. Mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim a fost transmis de către părintele Andrei Ioniță, delegatul ierarhului la acest eveniment. La final, au fost oferite diplome de vrednicie doamnei Ștefaniu Eugenia, profesor de limba și literatura română, precum și celor doi directori care s-au implicat în organizarea acestui eveniment. Apoi, tinerii, profesorii și publicul prezent s-au prins în Hora Unirii, reiterând peste timp simțămintele ce au animat inimile celor ce au luptat pentru unitatea națională.
Această activitate se înscrie în seria evenimentelor cultural-religioase desfășurate de Biserică în cadrul oferit cu generozitate de Școala românească, în contextul declarării anului 2016 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox”.
„Activitatea de astăzi face parte din calendarul activităților cutural-religioase pe care protopopiatul Roman, în parteneriat cu Centrul eparhial, le-a propus pentru anul în curs, declarat de Sfântul Sinod ca fiind Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox. Tinerii care s-au implicat în această activitate au demonstrat că simt românește, iar noi avem speranța că ei vor ști să prețuiască valorile care stau la fundamentul dăinuirii acestui neam”, a precizat părintele Dragoș Munteanu, protopop de Roman.
„Această activitate cultural-religioasă, desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, a așezat împreună Școala și Biserica, două instituții ce se ostenesc să formeze generațiile de tineri elevi și să insufle acestora dragostea de neam și credință. Astăzi, în mod simbolic, ne-am prins în horă arătând că doar împreună și în unitate putem păstra și transmite patrimoniul spiritual pe care făuritorii Unirii ni l-au lăsat ca testament”, a declarat părintele Valentin Băltoi, consilier eparhial.