Biserica "Sfântul Voievod Ștefan cel Mare"-Aviație din Bacău și-a cinstit ocrotitorul

Joi, 2 iulie 2020, la Biserica "Sfântul Voievod Ștefan cel Mare" de la Baza 95 Aeriană EROU CĂPITAN AVIATOR „ALEXANDRU ŞERBĂNESCU” din Bacău, din partea de sud a municipiului, a avut loc Sfânta Liturghie ce a fost oficiată sub protia părintelui Arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, delegatul IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. În această lună s-au împlinit și o sută de ani de existență a bazei militare aviatice, prilej de mare sărbătoare a profesionalismului și iubirii pentru țară a cadrelor militare ale unității. În cadrul Ceremonialului militar religios, la monumentul din incinta curții, a avut loc și o slujbă de Tedeum.

Ziua de 2 iulie a.c. a fost una specială și unică de hram pentru biserica aviatorilor din Bacău, care a fost prăznuită prin rugăciune, fiind săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

În cuvântul său rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Arhimandrit Pimen, Vicar Eparhial, a îndemnat pe cei prezenți să vizualizeze exemplul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și să își iubească patria străbună și neamul:

Preacucernici părinți, iubiți credincioși, începutul lunii iulie ne aduce aminte de cei care prin jertfelnicia lor au împământenit adevărurile de credință în ținutul Moldovei. Și prin a lor osteneală au făcut ca acest pământ să rămână așa cum a fost  încă de la începutul său, un ținut al dreptmăritorilor creștini, un ținut al adevărului, un ținut al dreptei credințe. Pomenirea de astăzi a Drept credinciosului Voievod creștin Ștefan  cel Mare și Sfânt ne întoarce în timp întru aducere aminte  a ceea ce a însemnat acest pământ străbun pentru generațiile ce au fost, ne aduce aminte de modul în care ei au înțeles că pământul este sfânt și devine sfințitor pentru că devine purtător de Sfinte Moaște, devine sfințitor prin sângele pe care Eroii Neamului l-au vărsat pentru apărarea lui. De aceea l-au prețuit și l-au iubit! Patruzeci și șapte de ani de domnie pe care i-a pecetluit pe muchie, construind în fiecare an și după fiecare bătălie câte o mănăstire sau câte o biserică. Patruzeci și șapte la număr, pentru ca toate să se încunune în locul de veci, așezat la Putna, acolo unde-i odihnesc Sfintele sale moaște aflându-se întru odihna veșnică.

 De asemenea, Părintele Vicar Pimen a explicat importanța filială a legăturii spirituale dintre ucenic și duhovnic.

Legătura extrem de puternică dintre Voievodul Ștefan cel Mare și duhovnicul său, Daniil Sihastru, demonstrează că unitatea dintre Cer și Pământ, dintre ucenic și duhovnic  pot birui  și crea o longevitate  a sfințeniei, a credincioșiei și a mărturisirii. Sfântul Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, cunoscut de către toți românii, pomenit pe toate buzele ca fiind apărătorul străbun al acestui neam, atletul lui Hristos după cum l-a numit Papa Sixt, pentru că el este cel care în urma Victoriei de la Podul Înalt  a pus stavilă acestor popoare  urâtoare de cruce a turcilor și a tătarilor ce doreau să ocupe această palmă de pământ. Nu ne mai batem pentru proprietăți, dar luptăm pentru adevăr! Nu ne mai batem pentru drepturi, dar ne batem pentru libertatea de a crede, pentru ideea de a putea să ne adunăm în biserică, de a putea să participăm la Liturghie nu privind pe sticlă ci îngenunchind în fața Sfintei Mese!

În cadrul slujbei au fost pomeniți cei 15 eroi căzuți la datorie pe timp de pace precum și toți ctitorii bisericii mutați în veșnicie.

Domnul general de flotilă aeriană Leonard Gabriel Baraboi, comandantul unității, a evidențiat importanța proiectelor comune pentru societate, dar și a evenimentului actual ca fiind o împletire reușită a fraternității dintre biserică și armată.

Sunt onorat că ne-ați vizitat astăzi și ați participat alături de noi la slujba oficiată cu ocazia hramului bisericii ce îl are ca și ocrotitor pe Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt. Este o onoare și o plăcere în același timp deoarece baza noastră are ca și ctitor acest Sfânt Voievod. Preotul militar Roncea, preotul bisericii cu hramul acesta, este un coleg de-al nostru și ne este alături mereu și ne sprijină în momentele grele. După cum probabil știți, anul acesta am sărbătorit și Centenarul Unității și am derulat o serie de activități menite a aduce publicului larg în atenție faptul că aviatorii Moldovei, timp de 100 de ani, au asigurat seninul cerului și am ținut să îi asigurăm și de acum încolo vom fi prezenți la hotare. Este, din punctul meu de vedere, o împletire reușită a fraternității dintre Biserică și Armată. Nu întâmplător populația bifează cele două instituții ca fiind pe primele locuri în topul încrederii și colaborarea această dintre noi este la un nivelul extraordinar cum să văzut și astăzi. Suntem extrem de onorați!

Evenimentul duhovnicesc s-a încheiat cu depunerea de coroane la Monumentul Eroilor și cu o demonstrație aviatică, ce a încântat la superlativ publicul prezent.

 (Pr. Daniel-Ionel Marari)