Biserica Parohiei Plopu a îmbrăcat haina sfințirii

În data de 31 iulie 2022, în Duminica a VII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din satul Păgubeni, Parohia Plopu, oraș Dărmănești, Protopopiatul Moinești, pentru a binecuvânta lucrările de zidire a lăcașului de cult închinat Sfintei Cuvioasei Teodora de la Sihla și Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Întrucât vechea biserică a satului a suferit deteriorări provocate de trecerea timpului, dar și de inundațiile din anul 1991, la inițiativa credincioșilor din această comunitate, în data de 6 iunie 2006 s-a pus piatra de temelie pentru un nou lăcaș de cult de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Lucrările, coordonate de preotul paroh Nicușor Angleș, au durat 16 ani. Noua biserică, zidită din piatră în plan treflat, în stil ștefanian a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim în data de 31 iulie 2022. Din soborul slujitorilor au făcut parte preotul protopop al Protopopiatului Moinești, starețul Mănăstirii nemțene Teodora de la Sihla și preoți din Protopopiatul Moinești. Alături de aceștia, la slujba de sfințire au fost prezente autorități locale, dar și credincioși din împrejurimi veniți pentru a se împărtăși din bucuria unui astfel de eveniment.

După slujba de sfințire a bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți, în care a vorbit despre semnificația construirii unei biserici și importanța ei pentru viața spirituală a credincioșilor:

Ne bucurăm că ne reîntâlnim în frumusețea acestui loc, mai ales că Dumnezeu a trimis picăturile Sale de ploaie și de har care să binecuvântând roadele pământului și roadele Duhului Sfânt. De vreme ce noi ne deschidem sufletele ca o floare, picăturile de har rodesc în noi roadele Duhului Sfânt care sunt faptele bune, împotriva cărora nu operează nicio lege. Am venit cu bucurie pentru faptul că știu ostenelile și greutățile pe care le-ați întâmpinat până la acest moment sărbătoresc. Este o sărbătoare ca cea de Paști, o zi semnificativă pentru tot cel care iubește podoaba Casei lui Dumnezeu, dar și pentru că adăugăm în salba de lăcașuri sfinte din Eparhia Romanului și Bacăului încă un mărgăritar, o biserică nouă care să fie spre folosul și spre drumul pe care îl parcurgem spre Împărăția lui Dumnezeu. Dacă scopul vieții noastre nu este dobândirea Împărăției lui Dumnezeu, în zadar este toată osteneala. Aici nu ați construit o oarecare casă, deși este zidită din aceleași materiale necesare unei construcții. Prin invocarea Duhului Sfânt, pogorât în mod plenar asupra acestei biserici, ea se preface din formă arhitectonică, în formă dumnezeiască, care este o Poartă a Cerului și un loc de întâlnire cu Dumnezeu.  Am venit să vă felicităm și să vă rugăm ca în continuare să rămâneți aceiași credincioși care răspund la nevoile spirituale-duhovnicești, dar și administrativ-pastorale ale Bisericii.

Tot acum, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre lucrarea sfințitoare a noului sfânt lăcaș:

Să intrați în acest Sfânt lăcaș pentru a vă reînnoi sufletele, deoarece aici locuiește Duhul Sfânt și sunt oficiate Tainele Bisericii. Acesta este un spațiu consacrat lui Dumnezeu și de fiecare dată trebuie să ne apropiem de Sfântul Altar cu frică și cu dragoste. Din acest loc se împărtășesc credincioșilor Sfintele Taine, de aici auzim cuvântul lui Dumnezeu, aici se roagă preotul pentru sfințirea sufletelor credincioșilor și tot aici ne unim tainic, euharistic cu Dumnezeu. De acum aveți această corabie a Duhului Sfânt care vă adună pe toți de pe oceanul vieții pentru a vă conduce la limanul mântuirii.

Preotul Costel Mareș, protopop al Protopopiatului Moinești, a adus în actualitate crâmpeie de timp în care împreună cu preotul paroh au conlucrat la găsirea celor mai bune soluții necesare finalizării acestei construcții, care este o împlinire pentru comunitatea credincioșilor, dar și un semn al unei minuni:

Zidirea acestei biserici este o adevărată minune pentru că așa cum mărturisea părintele paroh, Sfânta Teodora de la Sihla și-a dorit acest sfânt locaș aici în cartierul Păgubeni din Parohia Plopu. Atunci când a venit să ia binecuvântare și să ceară sfatul unor oameni înduhovniciți acum 16 ani în urmă, a mers la câteva mănăstiri din nordul Moldovei, iar aici, trei mari duhovnici l-au întrebat același lucru: Există la voi în Dărmănești o biserică închinată Sfintei Teodora? Poate nu este întâmplător acest lucru, deoarece Sfânta Teodora, în drumul ei spre Sihla a poposit aici, în zona aceasta. Cu siguranță, Sfânta Teodora și-a dorit această biserică.  

Părintele Arhimandrit Pahomie Catană, starețul Mănăstirii Sihla, prezent la acest eveniment, a vorbit despre legătura duhovnicească dintre Parohia Plopu și Mănăstirea Sihla, prin preotul paroh Nicușor Angleș, dar și despre ajutorul material oferit la înfrumusețarea noii biserici: La început, când părintele Nicușor venea la Mănăstirea Sihla, dăruia mănăstirii câte ceva din puținul pe care îl avea, însă, în momentul când a început să zidească biserica aceasta, l-am ajutat și noi după puterile noastre oferind marmura necesară pentru pavarea la interior a bisericii. La acest eveniment, am adus pentru părintele și această comunitate o icoană cu Sfânta Teodora ca să fie ocrotitoare a celor care se vor închina în această biserică.

La final, parohul bisericii a rememorat efortul depus de echipele de construire a bisericii, ostenelile și greutățile întâmpinate de-a lungul celor 16 ani, dar și numele ctitorilor care s-au ostenit în realizarea lucrărilor de zidire și înfrumusețare a noii biserici:

Istoria acestei biserici a început în urmă cu 19 ani cânt am venim în această parohie. Părintele de vrednică pomenire Vasile Cojoc avea în intenție construirea unei noi biserici. Peste trei ani, în 4 iunie 2006 ideea s-a concretizat în faptă când Înaltpreasfinția Voastră ați pus piatra de temelie și ați binecuvântat începerea lucrărilor de construcție a noii biserici. Alături de efortul credincioșilor din această parohie, a fost implicarea substanțială a familiei Gheorghe și Camelia Chealfă, dar și a consiliului local, prin domnul primar Constantin Toma.

Pentru întreaga activitate sacerdotală desfășurată de-a lungul celor 36 de ani de slujire și pentru efortul depus în coordonarea lucrărilor de zidire a noii biserici, preotului Nicușor Angleș i s-a oferit Distincția de vrednicie. În semn de apreciere și recunoștință, au fost oferite distincții de vrednicie și ctitorilor acestui sfânt lăcaș.