"Biserica e casa tuturor" în Parohia Cuci

Începând cu 7 august și până în data de 12 august, în Parohia Cuci s-au desfășurat activități de vară, sub numele „Biserica e casa tuturor”, pentru 70 de copii, aceștia fiind tineri ai satului, fie veniți la bunici din orașele țării sau dintre cei care s-au întors din străinătate pentru a petrece vacanța cu rudele.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul Așezământului social-filantropic „Dionisie Exiguul” şi în generoasa curte a bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului din satul Cuci.

În cadrul celor 6 zile, tinerii parohiei au fost coordonaţi de profesori şi voluntari bine pregătiţi pentru susţinerea cât mai dinamică a acestor activităţi.

       De asemenea programul de activitate pe fiecare zi se termina cu rostirea Paraclisului Maicii Domnului începând cu ora 20, o parte dintre ei participând şi în celelalte zile din Postul Adormirii Maicii Domnului.

       Tinerii Parohiei Cuci au învăţat să cânte muzică populară sub coordonarea distinsei interprete de mzică populară, Lili Ciortan, sau antrenat la fotbal sub coordonarea carismaticului antrenor Ţapu Gabriel. De asemenea tinerii sau rugat şi au pictat pentru minunata Grosu Florinela Maria, fetiţa care a fost accidentată. Această activitate fiind coordonată de doamna profesor doctor, Monica Carp, având drept scop sensibilizarea copiilor si a adulţilor, totodată fiindu-i oferită şi o siguranţă pentru această etapă dificilă din viaţa sa şi a familiei. Tot sub această coordonare tinerii au confecţionat zmeie colorate de ei, pe care le-au înălţa în albastrul cerului.

       Trei zile tinerii au fost copleşiţi de energia deosebitei Diana Grumezescu, voluntar în cadrul asociaţiei Joy Camps şi studentă în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” - Iaşi, care le-a oferit tinerilor participanţi momente minunate de joc şi de veselie, totodată învăţându-i primii paşi de ajutor în caz de accident.

       Tot în cardul acestor zile de activităţi cursanţii au învăţat Imnul Apărătoare Doamnă pe glasul 8 sub coordonarea preotului paroh Carp Constantin Cătălin, sub aceeşi coordonare învăţând şi cântecul popular "Sat frumos cu oameni dragi”, cântec compus pentru locuitorii parohiei de către maestrul Năstase Ciprian, pe versurile interpretei de muzică populară Ioana Stoleru, prin gija şi dragostea părintelui Carp.

       Activităţile de vară ale parohie Cuci s-au finalizat printr-un frumos concert de muzică populară, susţinut în data 17 august, tinerii arătând locuitorilor ce au învăţat la activitatea de muzică populară, bineînţeles că acest spectacol a fost mangâiat de interpreta şi cântecele doamnei Lili Ciortan, cea care a adus multă mângâiere în inimile ascultătorilor.

În toate aceste zile, copiii au fost separați din fața gadget-urilor timp de 4 ore pentru a activa sub mâna coordonatorilor.

De asemena, în fiecare zi copiii au beneficiat de sucuri şi dulciuri de post, ce au fost donate atât de fiii satului, cât şi de oameni ce nu fac parte din comunitate, dar care au admirat activităţile parohiei.

       Toată această perioadă a fost minunată pentru tinerii parohiei, rămânând în inima lor cu un dor de reîncepere a activităţi din anul următor. (C.C.Carp)