Duminică, 7 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Sofrăcești, Protopopiatul Roman, pentru a săvârși slujba de resfințire a lucrărilor de restaurare și înfrumusețare a lăcașului de cult așezat sub ocrotirea „Sfântului Ierarh Nicolae”.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, înconjurat de soborul preoților din Protopopiatul Roman, coordonați de preotul protopop Dan Alexandru Antoce, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit slujba de resfințire a lăcașului de cult și a lucrărilor realizate în întreg ansamblul ecleziastic, cu osteneala credincioșilor din această parohie.
Lucrările realizate de-a lungul timpului, sub coordonarea preotului paroh Constantin-Cristian Vasilică, au cuprins zidirea casei praznicale (1996), zidirea casei parohiale (2000), schimbarea acoperișului lăcașului de cult și restaurarea exteriorului bisericii (2013), achiziționarea a trei clopote, construirea altarului de vară (2014), achiziționarea a 4 iconostase sculptate în lemn (2020-2023), recondiționarea catapetesmei, refacerea instalației electrice, realizarea încălzirii în pardoseală și repictarea la interior a lăcașului de cult.
Pentru coordonarea lucrărilor de restaurare și înfrumusețare a lăcașului de cult și a ansamblului ecleziastic, de-a lungul ultimilor ani, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit preotului paroh, la propunerea preotului protopop Dan Alexandru Antoce, Crucea Țării de Jos, ce mai înaltă distincție a Eparhiei Romanului și Bacăului, iar ctitorilor înnoitori le-au fost oferite diplome și distincții, între care și domnului Dan-Marian Lupu, primarul comunei Trifești.
În cuvântul adresat credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre importanța sfințirii unui lăcaș de cult pentru comunitatea credincioșilor care s-au ostenit cu ridicarea acestuia sau restaurarea lui. De asemenea, Ierarhul a vorbit despre trăirea creștină în comuniune cu Dumnezeu și întâlnirea credinciosului cu Dumnezeu împlinită în biserica reînnoită de comunitate sub coordonarea preotului, fiecare credincios având datoria de a participa activ la viața bisericii prin sprijinirea lucrării preotului. „Este o zi însemnată pentru această comunitate. Atunci când ne adunăm la sfințirea unui așezământ sau a unui lăcaș de închinare, Duhul Sfânt face să vibreze sufletele celor care fac parte din comunitatea bisericii, dar mai ales ale celor care participă la reînnoirea unei biserici sau a ansamblului care o completează. Această vibrație este prezența Duhului Sfânt care face în noi să vibreze corzile inimii, iar aceasta face ca inimile noastre să bată în același ritm cu cea a lui Hristos, creându-se acea emulație spirituală care este de fapt Biserica. Scopul unui creștin care face parte din Biserică este mântuirea sufletului, iar fiecare cuvânt al său trebuie să fie un cuvânt care zidește. Cuvântul lui Dumnezeu este puternic și face să vibreze în noi coarda inimii, iar atunci când suntem conștienți că inima noastră bate în ritm cu inima lui Hristos și cu a celor care fac parte din comunitatea bisericii, atunci înseamnă că suntem pe calea cea bună susținând cu toată puterea Cuvântul revelat al lui Dumnezeu și răspunzând chemării la Cină adresată nouă de Dumnezeu. O biserică reînnoită reînnoiește și sufletele noastre, iar această reînnoire se simte mai ales în inima preotului și a celor care l-au sprijinit concret și direct. În biserică, fiecare credincios trebuie să fie activ și fiecare participare la un eveniment spiritual devine o treaptă în plus în cunoașterea lui Dumnezeu sau a sensurilor vieții care ne ajută să găsim sau să menținem calea pe care am pornit către El. Dumnezeu să binecuvânteze această lucrare a comunității dumneavoastră”.
La final, preotul paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântarea și sfințirea lucrărilor, precum și pentru îndrumarea oferită de-a lungul timpului în vederea realizărilor edilitare parohiale finalizate la Sofrăcești în ultimii ani, părintelui protopop pentru sprijin și prezență, dar și celorlalți preoți și credincioși care au participat la acest moment de împlinire misionară parohială.
În semn de mulțumire, în numele consiliului parohial și al credincioșilor din parohie, preotul paroh a oferit Ierarhului o plachetă cu biserica restaurată și sfințită.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai corului Laudamus al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, sub coordonarea preotului Vlad Samoilă.