Preoţi şi credincioşi, copii de la Grădinţa Fundaţiei “Episcop Melchisedec”, tineri în costume populare, alături de militari ai Garnizoanei Roman, s-au adunat astăzi, 26 iunie, începând cu ora 11.00, la Centrul eparhial Roman, pentru a participa la slujba de binecuvântare a drapelului naţional şi de sfinţire a drapelului Eparhiei Romanului şi Bacăului, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.
Preoţi şi credincioşi, copii de la Grădinţa Fundaţiei “Episcop Melchisedec”, tineri în costume populare, alături de militari ai Garnizoanei Roman, s-au adunat astăzi, 26 iunie, începând cu ora 11.00, în incinta Centrul eparhial Roman, pentru a participa la slujba de binecuvântare a drapelului naţional şi de sfinţire a drapelului Eparhiei Romanului şi Bacăului, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. Într-o atmosferă încărcată de solemnitate şi grandoare spirituală, toţi cei prezenţi şi-au plecat genunchii la rugăciunile rostite de ierarh pentru ocrotirea poporului român şi pentru sfinţirea drapelului acestei străvechi eparhii care înfăţişează pe o pânză albă, brodată, icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, şezând pe tron, aşa cum apare reprezentată în fresca din Catedrala Arhiepiscopală din Roman. “Doamne, Dumnezeul nostru, Atotputenice, Făcătorule a toată făptura, Ziditorule a toată lumea şi binecuvântarea a toată făptura, caută cu ochiul Tău cel îndurat asupra noastră, a smeriţilor şi nevrednicilor Tăi slujitori, ascultă rugăciunea noastră, în această sfântă zi când prezentăm ca ofrandă Drapelul acestei de Dumnezeu păzite eparhii, şi caută cu milostivire şi iubire de oameni asupra fiilor şi ficelor duhovniceşti încredinţaţi nouă spre păstorire. Binecuvintează şi sfinţeşte Drapelul acesta, ca să fie poporului nostru cel bine credincios ca semn identităţii şi apartenenţei la Biserica dreptmăritoare a neamului nostru românesc”, s-a rugat ierarhul Romanului şi Bacăului.
În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a explicat semnificaţia acestei zile. “Astăzi ne-am adunat la Centrul eparhial într-o zi de mare importanţă naţională pentru a cinsti simbolul ţării noastre care este drapelul naţional. Astăzi am socotit însemnată această Zi a Drapelului Naţional care a fost arborat pe bisericile şi în instituţiile noastre şi într-un oarecare fel şi în inimile noastre, ale celor care vibrează şi simt româneşte » , a declarat Înaltpreasfinţitul Ioachim, care şi-a îndreptat apoi rostirea către fiii Bisericii noastre care trăiesc în Diaspora. « Dacă astăzi românii sunt pe toate meridianele pământului, ei au luat în sufletul lor şi steagul naţional care poartă aceste trei culori: roşu, galben şi albastru. Fiecare culoare are semnificaţia sa. Din punct de vedere bisericesc putem spune că ele semnifică nădejdea, credința şi dragostea poporului român, adică virtuţile statornicite la plinirea vremii în lume de Hristos Domnul”, a menţionat ierarhul. “Am ales ca în această zi să binecuvântăm şi drapelul Eparhiei noastre a Romanului şi Bacăului pentru faptul că după demersurile făcute la Sf. Sinod a fost aprobată stema Arhiepiscopiei ce înfăţişează pe Sf. Parascheva ocrotitoarea Sf. Catedrale Arhiepiscopale. Astăzi, în ziua drapelului, binecuvântăm şi drapelul eparhiei, pentru ca acolo unde va fi arborat, fiecare credincios şi preot să se recunoască, să ştie că are o identitate spirituală şi aparţie unei eparhii”, a conchis Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim.