Chiriarhul Romanului și Bacăului s-a rugat alături de creștinii prezenți în străvechea ctitorie a lui Ștefan Tomșa al II-lea, binecuvântând temerarul proiect al comunității, de renovare a acoperișului și a sistemului termic al bisericii.
Un sobor format din preoți slujitori ai bisericilor din municipiul Roman, coordonați de părintele protopop Dan Alexandru Antoce, a slujit la Vecernia hramului bisericii, în prezența credincioșilor veniți să se roage în locașul de cult al căror patroni sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Venirea ierarhului la slujba de seară a adus emoție în rândul celor prezenți, alături de care Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim s-a rugat atât la sfinții patroni ai bisericii, cât și la Născătoarea de Dumnezeu, în dreptul unuia dintre odoarele bisericii, o copie a icoanei Prodromița, realizată în 1910, psalmodiind cu multă evlavie rugăciuni scrise de Înaltpreasfinția Sa în cinstea Maicii Domnului și a sfinților voievozi ai oștilor cerești.
Bucuria adusă de această minunată slujbă de seară a fost întregită de citirea, de către ierarh, a unor rugăciuni de dezlegare de păcate, și mai ales de expunerea unui cuvânt de folos de suflet, ce a semnalat, în evoluția omului contemporan, o veritabilă criză a raportării sale la protecția angelică. Înaltpreasfinția Sa a evocat predaniile ancestrale ale neamului românesc, în civilizația căruia s-a încurajat dintotdeauna realizarea dialogului cu slujitorii lumii nevăzute, fiecare suflet, fiecare comunitate sau instituție fiind protejată de rău de lucrarea unui înger păzitor rânduit de pronia divină.
Înaltpreasfințitul Ioachim a încurajat demersul parohienilor acestui locaș de cult, coordonați de părintele paroh Valentin Gheorghe Băltoi, prin care este vizată renovarea acoperișului și a instalației de încălzire, prin apelarea la mai multe surse de finanțare, urmând a fi conjugate contribuții din bugetul unor instituții centrale, locale, sau din donații. Chiriarhul Romanului și Bacăului a apreciat grija pentru conservarea acestui minunat locaș de cult, denumit, în conștiința locuitorilor cetății mușatine fie „Biserica Sfinții Voievozi”, fie „Biserica Albă”. La sfârșitul slujbei, părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare și pentru bucuria adusă comunității, expunând totodată o scurtă prezentare a demersurilor în curs pentru lucrările de renovare ale impunătoarei ctitorii domnești din 1615, odinioară veritabil focar de cultură, din moment ce în anul 1823 era atestată aici o școală publică ținută din grija episcopului Gherasim Clipa al Romanului.
La slujbă a participat și domnul profesor Dan Laurențiu Leoreanu, primar al municipiului Roman.
(Pr. Amărinii Ionuț Alexandru)