În Duminica a treia din Postul Mare, închinată de Biserică cinstirii Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor parohiei băcăuane Pogorârea Duhului Sfânt.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Sfânta Cruce ca semn al identității creștinilor și despre lucrarea de conservare a edificiilor care reprezintă patrimoniul spiritual și mărturia credinței unui neam.
„Astăzi Hristos ne cheamă să purtăm Crucea care este semnul biruinței și al identității noastre, care atunci când va apărea pe norii cerului, cei care se vor recunoaște în semnul acesta vor avea mare bucurie, iar cei care nu se vor recunoaște și nu au fost însemnați cu semnul Sfintei Cruci și mai ales pecetluiți în numele Preasfintei Treimi, vor avea o mare întristare. Din această duminică învățăm că avem semne ale identității noastre pe care trebuie să le ținem, pe care să le respectăm și să le promovăm atât în viața noastră, cât și în viața urmașilor noștri. Generația noastră a avut șansa de a restaura așezămintele sfinte ale mănăstirilor, de a reînnoi bisericile care mai erau deschise în vremea opresiunii comuniste atee, dar și de a construi altele noi, iar aici, la Bacău, în catedrala închinată Sfântului Duh, frățiile voastre ați venit astăzi în număr mare pentru că Duhul Sfânt va adus aici să fiți împreună în comuniune, fiecare cu gândul său bun, cu darul său”.
Totodată, subliniind importanța perioadei liturgice a postului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre rugăciune ca mijloc de a rămâne în comuniune de iubire cu Dumnezeu, dar și despre asumarea suferințelor pricinuite de răutatea lumii.
„Suntem la mijlocul postului când Crucea amintește de toate necazurile pe care le avem în viață sau pe care ni le-a pricinuit răutatea lumii acesteia și avem nevoie de rugăciune pentru a rămâne în comuniune și a primi ajutorul lui Dumnezeu, care să ne ajute să fim martori și mărturisitori ai lui Iisus Hristos. Rugăciunile împlinite în mica biserică, adică în familie, sau în particular sunt exprimarea iubirii pe care o simțim pentru Dumnezeu”.
Preotul Ciuche Eugen Ciprian, protopop al Protopopiatului Bacău, a adresat mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru prezența în această zi în Biserica Pogorârea Duhului Sfânt, sprijinind astfel programul duhovnicesc inițiat în perioada Postului Mare în bisericile din orașul Bacău și venind în sprijinul credincioșilor care în mod deosebit în această perioadă liturgică simt nevoia unei accentuate aprofundări a vieții spirituale.Totodată, părintele Ciuche Eugen Ciprian a prezentat credincioșilor conținutul Cărții de Rugăciuni tipărite la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în acest an dedicat de Patriarhia Română omagierii rugăciunii și comemorării sfinților isihaști.
În numele credincioșilor din Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” Șerbănești și al preoților slujitori, preotul paroh Ghinea Adrian a mulțumit Ierarhului pentru prezența în mijlocul acestei comunități, iar la final au fost oferite tuturor celor prezenți 400 de cărți de rugăciune, ca sprijin pentru efortul spiritual al celor care se reculeg duminical în acest lăcaș de cult băcăuan. „Astăzi este o zi de mare bucurie pentru parohia noastră. Prin prezența Înaltpreasfinției voastre în mijlocul credincioșilor din această comunitate ați adus binecuvântare, lumină sufletelor și răspuns dragostei celor din Parohia Șerbănești”.